Naša priča

Zašto je važno da čitamo etiketu kada kupujemo odeću?

Etiketa koja se nalazi na odeći koju kupujemo predstavlja njenu ličnu kartu. Kada čitamo etiketu možemo da vidimo ne samo na koliko stepeni smemo da operemo taj komad odeće, već i koji je njegov sastav. A zašto je toliko važno da čitamo etiketu kada kupujemo odeću, otkriva nam Jelena Miladinović, kreator i osnivača brenda PamuKlik, koji krasi samo odeća od premijum skin-safe pamuka koji je apsolutno bezbedan za našu kožu.

Jelena je nakon osam godina provedenih u Milanu, gde je studirala ekonomiju i radila u velikim sistemima, odlučila da se vrati u Beograd i počne da se bavi modom i dizajnom. Najveću ulogu u svemu tome imala njena ćerka Saša, jer je Jelena želela da njena devojčica nosi samo prirodne materije u kojima će se osećati prijatno, bez znojenja i crvenila kože.

O tada do danas iz njene radionice izašlo je na stotine predivnih haljina i drugih komada odeće koje s radošću nose i mame i ćerke. U njima se osećaju prijatno i jednako su prikladne za posao, školske aktivnosti, popodnevnu kafu, razne proslave i večernji izlazak, u njima izgledaju posebno u svakom trenutku, i što je najvažnije –  čuvaju svoje zdravlje. I tu za Jelenu nema kompromisa.

Zdrave tkanine važne su koliko i zdrava hrana  

Istraživanja, nažalost,  pokazuju da, kada kupujemo garderobu, više obraćamo pažnju na boje i dezene nego na materijale, a to posebno važi za mlade. Jelenina misija je da se to promeni, i da potrošači u Srbiji, korak po korak, postanu svesni koliko je važan kvalitet garderobe koju nosimo.

– Kada govorimo o zdravim navikama uglavnom prvo pomislimo na izbor hrane. Pričamo o aditivima, konzervansima, pesticidima i herbicidimakoje hrana sadrži. Druga pomisao nam najčešće bude izbor preparata za negu kože u kojima nema supstanci koje mogu da štete zdravlju. Mnoge supstance koje su štetne za zdravlje, bilo da su to alergeni, kancerogeni, iritansi…,mogu se naći i u tkaninama. I to veoma često. A izbor tkanina koje dolaze u direktan kontakt sa našom kožom, najvećim organom ljudskog tela, podjednako je važan  – kaže Jelena i dodaje da joj je drago što primećuje da se sve više budi svest o proizvodima koje koristimo.

– Primetno je da više pažnje poklanjamo zdavim navikama, zdravoj ishrani, kozmetici…Važno je da obratimo pažnju i na odeću koju nosimo jer je ona u direktnom kontaktu sa našom kožom.

Kada sam videla crvenilo na koži sve mi je bilo jasno

Dok nije postala mama ni Jelena nije s velikom pažnjom čitala baš svaku etiketu. A onda je njena ćerka odbila da nosi haljinice u kojima je izgledala kao princeza, i to je bio trenutak kada joj se u glavi upalio crveni alarm. Zašto, pitala se? Šta nije u redu sa ovim naizgled predivnim haljinama?

– Za jedan rođendan je moja ćerka na poklon dobila nekoliko haljinica u kojima je izgledala predivno, ali nikako nije htela da ih nosi. Kada sam joj videla crvenilo na koži, odmah mi je bilo jasno o čemu se radi. Znoj i trenje čine kožu naših devojčica osetljivom i ranjivom na sve štetne materije koje tekstil može da sadrži. Znojenje veoma lako rastvara ove materije koje zatim neometano prolaze kroz kožu, i dospevaju u cirkulaciju. Oštećena, obolela koža je poroznija, a samim tim i osetljivija na njihovo prisustvo. Taj tanak proctor između kože i tkanine određuje u kakvom će stanju biti koža i kako će se osećati.

Kako da znamo šta kupujemo?

Standard 100 Oeko-Tek je jedna od najpoznatijih oznaka za tekstil koji kupcima daje garanciju da garderoba nije opasna po zdravlje. E baš taj sertifikat ima odeća Pamuklik.

– Nastao je kao odgovor na potražnju za tekstilom koji ne predstavlja rizik po zdravlje. Zalaže se za poverenje kupca i visoku sigurnost proizvoda. Pored toga uči nas i zašto je vredno prilikom kupovine obratiti na to pažnju. Za dobijanje Oeko-Tek sertifikata, tekstil u svim fazama proizvodnje ne sme sadržati nijednu od 100 supstanci za koje se zna da štetno deluju na zdravlje ljudi. Kada čitate etiketu i vidite oznaku Standard 100 OEKO- TEX znate da je tkanina prošla testiranje u svim fazama proizvodnje.

Čitajte pažljivo etiketu

Jelena čitaocima portala Zdrava i prava poručuje dapažljivo čitaju etiketu kada kupuju odeću.

– Komad po komad, postepeno ćete osvešćeno i promišljeno menjati garderobu. Nežan i prijatan osećaj na koži biće vam nezamenljiv. Vrlo brzo ćete lako prepoznavati očiglednu razliku, a onda više nećete želeti da tolerišete veštačke materijale.

Svi modeli Pamuklik su od 100 % najfinijeg pamuka

Svi modeli koji nose etiketu PamuKlik su od 100 % najfinijeg pamuka koji je prošao detaljne stroge kontrole u celom procesu proizvodnje i ponosno nosi međunarodni sertifikat Standard 100 Oeko-Tex.

– To je i naznačeno na svakoj PamuKlik etiketi. A celu kolekciju PamuKlik ženskih haljina u velikoj paleti boja možete pronaći na našem sajtu www.pamuklik.rs i u našim prodavnicama u Beogradu i Novom Sadu. Sigurna sam da ćete ih lako uklopiti u svoj stil i da će vam biti čest outfit!

Teme