Podsticaji

Dodela bespovratnih sredstava Regionalnog čelendž fonda u Srbiji NAREDNI JAVNI POZIV BIĆE OBJAVLJEN 22. maja, nova mogućnost finansiranja obrazovnih institucija

Ceremonija dodele bespovratnih sredstava

Pet najuspešnijih projekata iz Srbije predloženo je za finansiranje u okviru drugog poziva Regionalnog čelendž fonda u ukupnoj vrednosti od oko 2,34 miliona evra za investicije u opremu, infrastrukturu i obuku u institucijama stručnog obrazovanja koje sprovode dualno obrazovanje. Naredni javni poziv biće objavljen 22. maja i nudi nove mogućnosti finansiranja obrazovnih institucija u Srbiji, koje su partneri sa kompanijama u realizaciji programa stručnog i dualnog obrazovanja na svim nivoima.

Regionalni čelendž fond (RČF) organizovao je ceremoniju dodele bespovratnih sredstava u Srbiji na kojoj su objavljeni rezultati drugog poziva i dodeljena bespovratna sredstva pobedničkim konzorcijumima.

Drugi krug prijavljivanja privukao je 123 izjave o zainteresovanosti iz šest ekonomija Zapadnog Balkana, uključujući 19 iz Srbije. Na osnovu odluke Odbora za selekciju, odabrano je 5 najuspešnijih projekata iz Srbije u kojima učestvuju obrazovne institucije, srednje škole, fakulteti i akademije strukovnih studija u partnerstvu sa kompanijama. Njima će biti dodeljeno čak 2,34 miliona evra za kupovinu opreme i infrastrukturne radove, kao i obuku zaposlenih. 

Pet projekata koji su predloženi sa finansiranje su konzorcijumi na čelu sa Akademijom primenjenih tehničkih i vaspitačkih studija (Niš), Mašinskim fakultetom u Nišu, Mašinsko-saobraćajnom školom u Čačku, Fakultetom tehničkih nauka u Kragujevcu i konzorcijum iz Beograda na čelu sa Saobraćajno-tehničkom školom u Zemunu. Među nagrađenim projektima dominira sektor mašinstva i prerade metala.

Regionalni čelendž fond promoviše relevantnost stručnog obrazovanja i obuke na tržištu rada finansiranjem investicija u opremu i infrastrukturu obrazovnih institucija, koje blisko sarađuju sa kompanijama na jačanju stručnog i dualnog obrazovanja i kroz javne pozive.

Ceremonija dodele nagrada održana je u Beogradu, u hotelu Metropol Palace i okupila je zvaničnike Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (ZB6 KIF), Privredne komore Srbije, Ambasade Nemačke, Nemačke razvojne banke (KfW), Kancelarije za dualno obrazovanje, Regionalnog čelendž fonda i nagrađenih konzorcijuma iz Srbije, kako bi se obeležio njihov uspeh. 

Mihailo Vesović, direktor Centra za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije, izjavio je da će Privredna komora nastaviti da podržava aktivnosti Regionalnog čelendž fonda kao partnera za sprovođenje ovakvih projekata: „Nastavićemo da radimo na promovisanju Fonda sa ciljem da se na naredni, treći javni poziv, prijave novi konzorcijumi i time obezbede savremeni uslovi za sticanje znanja i veština u saradnji obrazovnog sektora i privrede. S obzirom na značaj zelenih veština (green skills), digitalizacije i cirkularne ekonomije na savremene uslove poslovanja, PKS poziva sve poslodavce čiji je fokus na navedenim temama da se u saradnji sa školama prijave na treći javni poziv Fonda“, rekao je on.

Kristijan Šiling, rukovodilac odeljenja za privrednu saradnju Ambasade Nemačke u Beogradu, naglasio je da će obrazovanje mladih u i za region i dalje biti u središtu aktivnosti Nemačke razvojne saradnje. Za zelenu tranziciju uz ekonomsku konkurentnost nam je potrebna visokokvalifikovana radna snaga. Regionalni čelendž fond za stručno obrazovanje i obuku jedan je od vodećih projekata Nemačke u ovoj oblasti. Cilj nemačke vlade je da unapredi zapošljivost učenika i studenata koji pohađaju institucije za stručno obrazovanje i obuku na Zapadnom Balkanu i konkurentnost kompanija. Po njegovim rečima, 16 projekata iz Srbije je dobilo oko 6,5 miliona evra i dodao da je, pored ovih brojki, organizovanje škola i kompanija u konzorcijume za prijavljivanje veoma impresivno i uliva nadu za dalju sinergiju ovih uspostavljenih partnerstava.

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS prof. dr Gabrijela Grujić zahvalila se svim učesnicima i donatorima na projektu, naglasivši da će donacija opreme osavremeniti obrazovanje u Srbiji.  

„Ovakvim projektima povezujemo tradicionalno i savremeno obrazovanje, ali je još važnije od mogućnosti za sticanje znanja, da osvestimo mlade da je neophodno da jačaju timski duh. Radeći na novoj opremi, oni će zajedno učiti i sticati nove stručne veštine, ali će deliti i dobru energiju i kreativnost. Verujem da će i mladi sa mlađima podeliti znanja, pozitivne misli, usmerenja i kreativnost. Verujem u tim mladih ljudi i nastaviću još temeljnije da se borim za platformu gde su umreženi savremeno obrazovanje i tradicionalne vrednosti vaspitanja nova energija Srbije“, poručila je direktorka Grujić.

Balša Ćulafić, koordinator projekta u ime Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana 6, istakao je da će KIF kao partner u sprovođenju podržati realizaciju izabranih zajedničkih projekata institucija stručnog obrazovanja i kompanija i izrazio očekivanje da će za njima uslediti dodatni projekti koje će biti izabrani u budućim pozivima. Zahvalio se svima koji su se odazvali drugom pozivu dodele bespovratnih sredstava u Srbiji i dodao da Komorski investicioni forum predstavlja 350.000 kompanija, uglavnom malih i srednjih preduzeća, i radi na stvaranju novih mogućnosti za jače umrežavanje poslovne zajednice u regionu. ZB6 KIF će podržati sprovođenje ovih projekata i nada se da će za njima uslediti novoizabrani projekti u budućnosti.

Prisutni su pozvali sve obrazovane institucije da se odazovu narednom javnom pozivu, koji će biti objavljen 22. maja i koji nudi nove mogućnosti finansiranja obrazovnih institucija u Srbiji, koje su partneri sa kompanijama u realizaciji programa stručnog i dualnog obrazovanja na svim nivoima.

***

Regionalni čelendž fond (RČF) predstavlja finansijski mehanizam dizajniran da poveća zapošljivost mladih i podstakne konkurentnost preduzeća šest ekonomija Zapadnog Balkana finansiranjem investicija u odabrane projekte dualnog ili kooperativnog obrazovanja, koji se sprovode kroz partnerstvo između institucija za stručno obrazovanje i kompanija. Nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) dodelilo je 64,43 miliona evra za RČF, a Vlada Švajcarske, koju predstavlja Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), sufinansirala je dodatnih 9,7 miliona švajcarskih franaka. Sredstva su poverena Nemačkoj razvojnoj banci (KfW), a projekat implementira Komorski investiocioni forum Zapadnog Balkana 6 (ZB6-KIF), zajednička inicijativa privrednih komora iz regiona. Fondom upravlja konsultantski konzorcijum. 

Teme