Agro Svet

,,AGROBIZNIS BEZ GRANICA’’ Srbija da proizvodi svinjsko meso, a zajedno sa Italijom da radi na izvozu gotovih proizvoda. Kvalitetom se osvajaju tržišta

Foto: Danijela Nišavić

„Italija je sinonim države za kvalitet. Naša želja je da svi jedu kvalitetnu hranu, a ne da to čine samo bogati. Pred nama je veliki izazov a to je da obezbedimo pored kvaliteta i prehrambenu bezbednost, a to se može postići standardizovanim sistemom. Italija ne želi uvoz ni proizvodnju sintetičkih proizvoda, a to se odnosi na meso i ribu iz laboratorija. Ukoliko se proizvodnja hrane okrene labaratorijama, nestaće kvalitetna hrana i uzgajanje stoke. Ne smemo dozvoliti da samo bogati jedu kvalitetno, a siromašni ne.“

Ovim rečima Frančesko Lolobriđida, ministar poljoprivrede, prehrambenog suvereniteta i šumarstva Republike Italije obratio se na konferenciji ,,Agrobiznis bez granica’’ na temu ,,Kvalitet i bezbednosti hrane – mogućnosti za saradnju između Italije i Srbije’’ na kojoj su predstavile značaj prehrambenog sektora za razvoj privrede, kao i njegov potencijal za jačanje bilateralnih ekonomskih odnosa u oblasti agrara.

Francesko Lolobridjida ministar poljoprivrede Republike Italije

Italija bi mogla da bude prva zemlja u svetu koja će zvanično zabraniti proizvodnju i upotrebu „veštačkog mesa“ odnosno mesa proizvednog iz matičnih ćelija i bioreaktoru.

Prostora za saradnju između Srbije i Italije itekako ima. Globalizacija bez pravila je propast, a pandemija kako je to rekao Luiđi Skordamalja, direktor Filiera Italija, je pokazala da apsolutna globalizacija ne funkcioniše i da je potrebno kao odgovor da se bavimo udruživanjem država stvaranjem lanaca snabdevanja.

„Srbija ima plodno zemljište, Italija razvijenu mrežu malih poljoprivrednika, imamo i tehnologiju za odličnu preradu. Zašto bismo uostalom uvozili na primer iz daleke Kanade i koja u nekim slučajevima koristi i nedozvoljene supstance, kada uvoz može da bude iz Srbije koja ima zdravo zemljište i proizvode“, upitao je Skordamalja.

Etore Fontana, generalni direktor kompanije AgriSerbia u okviru koje posluje Ferrero, ukazao je da su u Srbiji prisutni deset godina. Imaju 3.000 hektara pod lešnicima, rasadnike, celokupnu infrastrukturu.

Darko Popović, presednik IO Banca Intesa i Guseppe Bertolucci iz TWB Grupe Foto: Danijela Nišavić

„Cilj nam je da imamo direktnu proizvodnju sa poljoprivrednim proizvođačima lešnika“, naglasio je Fontana.

Da je šansa za srpske proizvođače iz sektora mesa, upravo proizvodnja svinjskog mesa, smatra Guseppe Bertolucci iz TWB Grupe.

„U Srbiji bi mogla da se organizuje proizvodnja svinjskog mesa, a takođe da zajedno organizujemo izvoz gotovih proizvoda“, naglasio je Bertolucci.

Organizator konferencije na 90. jubilarnom Međunarodnom sajmu poljoprivrede bili su Banca Intesa, članica grupe Intesa Sanpaolo, Ambasada Republike Italije i Italijanska trgovinska agencija (ITA).

Teme