Zdravlje

Majka Biljana Petković donirala bubreg sinu: Mom sinu je transplantiran bubreg u „Medipol“ bolnici u Turskoj i sada ima novi život

Nov život: Biljana i Dragiša Petković Foto: Marko Mihajlović

„Dragiša od treće godine ima problem sa bubrezima. I njegov otac je imao isti problem, ali kada se ustanovilo da sam i svom suprugu mogla da budem potencijalni donor, on mi je tada rekao: „Nemoj, čuvaj taj bubreg za Dragišu“. Nažalost, tako je i bilo… Moj sin je bio na tri različite dijalize, nakon kojih smo zbog nemogućnosti da se transplatacija odradi u Srbiji, a uporno tražeći spas za njega, otišli u tursku bolnicu „Medipol“, priča Biljana Petković iz Beograda koja je u julu prošle godine donirala bubreg svom sinu Dragiši Petkoviću (29). Operacija je uspešno urađena u bolnici „Medipol“ u Turskoj. Zahvaljujući tome on sada ima novi život.

Imali smo podršku 24 sata dnevno    

U Tursku je Dragiša otišao sanitetom, a novac je prikupljen preko fondacije „Budi human“, jer zbog iscrpljenosti nije mogao da putuje avionom.

„Aktivirali su se i prijatelji, poznanici, kolege i koleginice s posla, sakupljen je novac da možemo da odemo na transplataciju, kao i da nakon toga idemo na kontrole. U Tursku sam otišla kao već pripremljeni donor, znala sam da sam da ću moći da dam bubreg sinu, i za desetak dana bila je organizovana transplatacija. U bolnici „Medipol“ su nas lepo prihvatili, maksimalno su se angažovali, bili su vrlo ljubazni i jako zainteresovani da reše Dragišin zdravstveni problem. Tokom boravka u bolnici imali smo podršku koordinatora i prevodioca 24 sata dnevno tako da nam je olakšana komunikacija sa medicinskim sestrama i lekarima“, priča Biljana.

Dragiša pažljivo sluša majku dok govori o svemu kroz šta su zajedno prošli. Licem mu tek na trenutak prođe senka, a onda je zameni osmeh jer zna da je iz teške životne borbe izašao kao pobednik.

„Polako počinjem da živim normalno, a svega toga ne bi bilo da nisam uspešno operisan u Turskoj. Želim samo da kažem da su se u bolnici „Medipol“ ophodili prema nama kao da smo u našoj zemlji, i beskrajno sam im zahvalan na svemu što su uradili za mene“, ističe Dragiša.

Spremamo se za kontrolu u julu

Biljana kaže da je njen sin već imao tri kontrole u Turskoj nakon operacije, i da su one pokazale da postoperativni tok protiče bez problema.

„Kontrole su detaljne, urađeni su neki pregledi koji se ne rade u Srbiji. Nefrolog u Srbiji bio je zadovoljan kako se u Turskoj odnose prema nama. Nova kontrolu Dragiša će imati 27. jula, tada će biti tačno godinu dana od transplatacije bubrega. Presrećna sam jer on sada ima novi život i vraća se svakodnevnim aktivnostima.  Moj sin sada živi punom snagom, vraća se svojim aktivnostima, dobio je na težini, a vratio mu se i osmeh na lice.

Besplatne konsultacije za pacijente

U Beogradu, u ulici Kneza Miloša 19 u Beogradu, 18. maja otvoreno je predstavništvo bolnice „Medipol“,  koje će pacijentima iz Srbije olakšati odlazak na lečenje u Tursku.

„Otvaranjem predstavništva u Beogradu, pacijentima je omogućeno da urade besplatnu konsultaciju i čuju mišljenje nekog od lekara bolnice „Medipol“ iz inostranstva. Podnošenjem medicinske dokumentacije, bilo u našu kancelariju, na mejl ili na društvenim mrežama, pacijenti imaju mogućnost da čuju neko drugo mišljenje od naših lekara“, kaže Marija Velkovski, predstavnik opšte bolnice „Medipol“.

Iskorak u lečenju Parkinsonove bolesti

„Medipol“ je opšta bolnica koja pokriva sve zdravstvene oblasti, ali najčešće se obraćaju onkološki, hematološki, pacijenti koji su kandidati za transplantaciju bubrega, jetre, koštane srži, pedijatrijski pacijenti sa različitim retkim bolestima i slično.

„U okviru bolnice  „Medipol“ postoji PARMER centar, klinika koja se bavi Parkisonovom bolešću i drugim poremećajima pokreta. PARMER kliniku vodi čuveni neurohirurg Ali Zirh koji je u svojoj karijeri izveo preko 1.500 operacija za poremećaje pokreta, i ugradio preko 1.200 neurostimulatora sa stopom uspešnosti 99,7 odsto, za šta je dobio i mnoga međunarodna priznanja i nagrada. Nakon tronedeljnog boravka na klinici pacijenti mogu da se vrate normalnom životu, vrate na posao Takođe, ima dosta upita i za estetsku hirurgiju, presađivanje kose, i slično.

Velkovski je istakla da pacijenti iz Srbije, koji već imaju neku dijagnozu, mogu da dostave medicinsku dokumentaciju, snimke, i da se na osnovu te dokumentacije uradi besplatna konsultacija.

„Lekari iz „Medipola“ daju mišljenje na osnovu podnete dokumentacije i epikriza koje im pošaljemo. To je uvek i za sve pacijente besplatno. Naša kancelarija u Beogradu ostaje u kontaktu sa pacijentima koji su u našoj bolnici u Istanbulu i olakšava komunikaciju i pruža podršku po svim pitanjima, iako u bolnici imamo stalno zaposlene prevodioce za srpski koji su uvek prva instanca za obraćanje, recimo, ako je potrebno da se stupi u kontakt sa izabranim lekarom koji je pre odlaska ovde vodio pacijenta, i slično.

Edukacija za lekare iz Srbije

Bolnica takođe organizuje dvonedeljne edukacije individualnog tipa za lekare, vrlo korisne za lekare iz Srbije, jer mogu brzo i lako usavršiti neke inovativne metode, videti kako jedan ovakav globalni sistem funkcioniše.

– Neki lekari iz Srbije su već bili na edukacijama u „Medipolu“, a nadamo se da će ih biti još više u budućnosti – navodi Velkovski.

Teme