Zdravlje

NOVA NADA ZA ONKOLOŠKE BOLESNIKE: RFZO u finansiranje uvrstio onkofertilitet ZAMRZAVANJE reproduktivnih ćelija i embriona za sve osobe kod kojih je otkriven neki od oblika maligniteta

Foto: www.pixabay.com

RFZO U FINANSIRANJE UVRSTIO ONKOFERTILITET

Novim proširenjem uslova za finansiranje vantelesne oplodnje o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje obuhvaćen je i problem onkoloških bolesnika, tačnije, zamrzavanje reproduktivnih ćelija i embriona za sve osobe kod kojih je otkriven neki od oblika maligniteta, a ispunjavaju uslove propisane novim Uputstvom za lečenje neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

„Ovo je nova nada za sve ljude koji su se susreli sa nekom malignom bolešću i indikovana je hemioterapija, a ispunjavaju određene uslove. Njima će biti omogućeno zamrzavanje reproduktivnih ćelija i na taj način će očuvati svoju šansu za potomstvo za neki dalji, povoljniji period nakon izlečenja. Ova vest nas je jako obradovala jer smo svesni od kolike je važnosti za sve one koji se bore za potomstvo, a susreli su se sa bolešću, kao i za mnoge mlade ljude koji možda još uvek nisu imali priliku da isplaniraju svoju budućnost, a preduhitrila ih je vest o oboljevanju“, potvrdila je Marijana Arizanović iz Udruženja Šansa za roditeljstvo.

Sve žene do 40 i muškarci do 50 godina koji nemaju dece, kao ni zamrznute reproduktivne ćelije ili embrione u nekoj od klinika moći će da, nakon ocene stručne komisije, zamrznu svoj reproduktivni materijal. Oni će takođe imati i prioritet pri komisijama za vantelesnu oplodnju. Jedan od uslova je i da je indikovana hemioterapija, kao i da je malignitet bez metastaza.

Vreme je presudni faktor, kako u lečenju neplodnosti, tako i u lečenju maligniteta, zato je važno da se svi koji se susretnu sa malignom bolešću jave na stručnu komisiju (određenu na osnovu tipa kancera), a zatim će svim muškarcima biti omogućeno zamrzavanje spermatozoida najkasnije 7 dana, a ženama zamrzavanje jajnih ćelija u roku od najviše tri nedelje od dobijanja ocene komisije. Pozivamo sve kojima je potrebno više informacija da se jave Udruženju Šansa za roditeljstvo kako bismo ih uputili u sve neophodne korake ukoliko imaju bilo kakvih nedoumica.“ –  izjavila je Marijana Arizanović iz Udruženja Šansa za roditeljstvo.

Teme