Agro Svet

Cene pšenice su nešto slabile zbog povoljnih vremenskih prilika i konkurencije ruske pšenice

Foto: Pixabay.com

Početkom nedelje je bilo tiho, sa otvorenim samo Evronekstom. Cene pšenice su nešto slabile zbog povoljnih vremenskih prilika i konkurencije ruske pšenice. U Kini su zabeležene obimne kiše u Henan regionu, koje štete kvalitetu pšenice baš pred žetvu. Tajvan je kupio 56.000 t mlinske pšenice iz SAD. FranceAgriMer je ostavio nepromenjenim svoje ocene stanja useva pšenice i ječma u Francuskoj, pšenice na 93%, a ječma na 90%. Kod kukuruza, 94% površina je ocenjeno dobro do odlično.

Cene svih roba, poljoprivrednih i nepoljoprivrednih, oštro su pale zbog globalne ekonomske situacije. Učesnici na tržištu su fokusirani na potencijalnu tražnju iz Kine, gde makro dinamika ostaje razočaravajuća. Ekonomskim okruženjem dominira kontekst stagflacije – visoka inflacija, nizak rast i visoka nezaposlenost.Evropska komisija je povisila svoju procenu proizvodnje meke pšenice u EU na 131,5 mil t, u poređenju sa prošlomesečnom procenom od 130,2 mil t i sa rodom 2022. od 125,7 mil t.


Proizvodnja uljane repice se procenjuje na 20,2 mil t, u poređenju sa prošlomesečnom procenom od 20 mil t i sa prošlogodišnjih 19,5 mil t. SAD su objavile da je kupljeno dodatnih 60.000 t meke pšenice iz Poljske i Nemačke. Cene uljane repice su oštro pale, prateći dinamiku cena palme i ulja. Anticiklon iznad severne polovine Francuske i većeg dela Evrope ocenjen je kao pozitivan za ozime useve, ali bi mogao oštetiti prolećne useve. Sadašnji nedostatk vode bi mogao pogoditi useve kao što su kukuruz i jari ječam. Cene ulja uljane repice su rasle posle oštrog pada na početku nedelje. Raste zabrinutost u Kini zbog preteranih padavina, naročito u Henan provinciji. U Argentini, poljoprivrednici počinju sa setvom pšenice, u povoljnim uslovima zbog dobrih padavina posle nedavnog nedostatka vode. Saudijska Arabija kupuje 480.000 t pšenice za isporuku septembar/oktobar. Ruska pšenica ostaje konkurentna i u dolazećoj sezoni, što ograničava potencijal rasta cena.

Rumunija je zatražila od EU da preduzme mere kojima bi se ograničila konkurencija robe koja stiže iz Ukrajine. Što remeti lokalno tržište i pojačavane zadovoljstvo proizvođača na istoku EU. Nafta raste iznad 70 $/barel u Njujorku. Konkurencija sa brazilskom robom se intenzivira zbog rekordnog roda u Brazilu. Prema Agrural, proizvodnja kukuruza u Brazilu bi mogla dostići 127,4 mil t.

Cene svih roba su pale u Čikagu, zbog veoma slabih izvoznih aktivnosti i zbog prodaja od strane fondova. Rejting useva ozime pšenice je povišen za tri poena u poređenju sa prethodnom nedeljom, na 34% ocenjenih „dobro do odlično“, zahvaljujući nedavnoj povoljnoj kiši. Za kukuruz, prvi rejting useva ove sezone je 69%, u poređenju sa 73% prošle godine u isto vreme. Setva soje je ovog vikenda dostigla 83%. Napredak setve kukuruza je procenjen na 92%, u poređenju sa prosekom na isti datum od 84%. Dinamika tražnje i dalje ostaje neizvesna jer su ekonomske aktivnosti i dalje trome. U Kini, preterane padavine prete kvalitetu pšenice. Ista strahovanja su i na jugu Rusije sa obimnim padavinama. Sa druge strane, u SAD, nedostatak padavina preti prinosima kukuruza i soje. Cene su jačale juče u Čikagu, podstaknute aktivnostima fondova. Dodatno, meteorolozi javljaju o riziku od nedostatka padavina u kukuruznom pojasu, što može biti štetno po prinose, ako potraje.

Teme