Selo&Planina&Grad

Prva kolonija pletilja u Kučevu Čuvari HOMOLJSKIH MOTIVA godinama negovanih i sačuvanih od zaborava

Prva kolonija pletilja Kučevo

Homoljski motivi su godinama negovani i sačuvani od zaborava i oni će biti inspiracija Prve kolonije pletilja u Kučevu koja je počela danas. Manifestaciju je organizovalo udruženje Etno mreža, u partnerstvu sa NALED–om i Coca Cola HBC Srbija, a podršku upošljavanju žena na selu, kroz izradu poslovnih i diplomatskih poklona iz Srbije, daje Ministarstvo kulture i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

„Kulturno nasleđe nije samo lepota naših prostora već se pokazalo i kao važno u nastojanjima da zaposlimo mnoge žene koje se bave izradom rukotvorina, a koje na taj način mogu da zarade i doprinesu poboljšanju kako svog, tako i života svojih porodica“, rekla je ministarka kulture Maja Gojković i najavila da će uskoro biti raspisan novi konkurs u ovoj oblasti za koji je opredeljeno devet miliona dinara.

Kolonija je posvećena tehnici pletenja motiva sa rukavica i čarapa iz ovog kraja, i na tom zahtevnom zadatku u koloniji su se okupile najbolje pletilje iz Leskovca, Pančeva, Novog Pazara, Sremske Mitrovice, Knjaževca, Velikog Gradišta, Kladova, Valjeva i Loznice.

Teme