Ratarstvo

DAN POLJA ŠEĆERNE REPE Slobodan Košutić, generalni direktor SUNOKO „Ove godine šećer odličnog kvaliteta, očekivani prinos 10 tona po hektaru“

Ogledno polje šećerne repe u Bačkom Dobrom Polju Foto: Danijela Nišavić

„Ove godine možemo da očekujemo jako dobru proizvodnju šećera. Nivo proizvodnje šećerne repe u 2023. porastao je za 30 odsto u odnosu na 2022. godinu. Zahvaljujući ulaganjima u istraživanja i razvoj kompanije Sunoko, proizvodnja šećerne repe se pokazala najstabilnijom ratarskom proizvodnjom u prethodna dva sušna leta.“

Ovim rečima Slobodan Košutić, generalni direktor kompanije Sunoko, otvorio je tradicionalnu manifestaciju „Dan polja šećerne repe”, koja je okupila veliki broj kooperanata, proizvođača i poslovnih partnera. Polja u Bačkom Dobrom Polju odlično mesto da se predstavnici kompanije Sunoko, koja posluje u okviru MK Group, razgovaraju sa okupljenim partnerima i kooperantima o aktuelnom stanju na tržištu šećera i šećerne repe, kao i o novim tehnologijama i digitalizaciji u poljoprivredi. Prenos znanja je itekako značajan jer utiče na prinos „belog zlata“.

„Država je dala subvencije za šećernu repu i to je omogućilo da se vratimo na neku optimalnu površinu za proizvodnju šećera za domaće tržište. Imamo priliku da vratimo proizvodnju šećera na nivo koji podmiruje domaću potrošnju i ispunjava u potpunosti izvoznu kvotu za Evropsku Uniju od 180.000 tona. Uprkos izazovima sa kojima se susretalo tržište repe proteklih godina, Sunoko je sa svoja tri proizvodna centra u Vrbasu, Pećincima i Kovačici, najefikasniji proizvođač šećera u jugoistočnoj Evropi“, naglasio je Košutić.

Od osnivanja Istraživačko razvojnog centra 2021. godine, Sunoko kontinurano posvećuje pažnju istraživanjima u oblasti uzgoja šećerne repe i proizvodnje šećera, a sve sa ciljem obezbeđivanja dugoročne profitabilne proizvodnje. I ima uspeha, jer iz godine u godinu raste prinos.

Ove godine, u Srbiji je šećernom repom zasejano preko 42.000 hektara, a najveći deo površina je zasejan u trećoj dekadi marta. Uprkos promenljivom vremenu, čestim kišama i otežanoj zaštiti od korova ove sezone, usevi imaju odličan sklop i u dobroj su kondiciji što je bitan preduslov za ostvarenje dobrih prinosa.

Šećerna repa u plodnoj Bačkoj
Foto: Danijela Nišavić

„Naš Istraživačko razvojni centar kontinuirano radi na prilagođavanju tehnologije proizvodnje izazovima koji su uslovljeni s jedne strane klimatskim promenama, a sa druge strane sa zahtevima zelene agende Evropske unije”, naglasio je Slobodan Košutić.

U toku „Dana polja šećerne repe” predstavljena je i najnovija tehnologija u zaštiti od korova, sa akcentom na mehaničkim merama zaštite uz minimalnu upotrebu herbicida. Sunoko se potrudio da svi zainteresovani dobiju odgovor kako do većih prinosa. Očekivanja su da ove godine prinos bude 10 tona šećerne repe po hektaru.

„Ove jeseni se nadamo dobroj proizvodnji i jako je bitno da tokom letnjeg perioda, jula i avgusta odnegujemo šećernu repu jer očekujemo da ona ove godine da najbolji prihod i najveći profit za proizvođače“, zaključio je Košutić.

Za narednu godinu najavljena je i investicija u fabriku alkohola u Kovačici u kojoj će se proizvoditi alkohol od kukuruza. 

Teme