Info

Plaćanjem karticama i na pijacama „Blok 44“, „Zemun“, „Stari Merkator“

Projekat digitalizacije pijaca koji su započele Privredna komora Srbije, kompanije Mastercard, Banca Intesa, Payten i Chip Card, uz podršku JKP „Beogradske pijace“, ovog proleća ulazi u drugi krug, u okviru kojeg će građani dobiti priliku da bezgotovinski plaćaju i sa druge strane reke, na pijacama „Blok 44“, „Zemun“ i „Stari Merkator“.

Dušanka Golubović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, obišla je tim povodom pijacu „Stari Merkator“, na kojoj je, pored pijaca „Blok 44“ i „Zemun“, omogućena kupovina platnim karticama ili putem aplikacija mobilnih novčanika za android i IOS platforme. 

Golubović je izjavila da joj je izuzetno zadovoljstvo što se ulazi u novi krug projekta „Digitalizacija beogradskih pijaca“ koji Privredna komora Srbije u saradnji sa partnerima uspešno realizuje već godinu i po dana.

„Ministarstvo poljoprivrede snažno podržava svaku inicijativu čiji je cilj da pomogne individualnim poljoprivrednim proizvođačima – kroz smanjenje troškova, lakši plasman, veću konkurentnost i bolju prodaju njihovih proizvoda. Najbrži i najsigurniji put do tog cilja je – digitalizacija, koja je jedan od prioriteta Ministarstva poljoprivrede u ovoj godini. Ponosna sam što smo uspeli da za samo četiri meseca sprovedemo ambiciozan projekat digitalizacije poljoprivrede, čiji je jedan od najvažnijih aspekata bila implementacija digitalnih subvencija. Sada, zahvaljujući našoj digitalnoj platformi eAgrar, poljoprivrednici mogu jednostavno i brzo da apliciraju za subvencije i prate njihov status i obradu. Uvođenjem digitalnih tehnologija, otvorili smo vrata nebrojenim mogućnostima za dalji razvoj i napredak. Pored mogućnosti praćenja i analize svih parametara bitnih za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, digitalne tehnologije nam omogućavaju da pratimo tržišne trendove i prilagodimo našu proizvodnju zahtevima potrošača. Upravo tu stižemo do važnosti projekta „Digitalizacija beogradskih pijaca“, jer registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima omogućava da lakše prodaju svoje proizvode i zarade više. Na ovaj način, zatvorili smo ceo krug i pokrili sve faze, pa će tako digitalizacija našim poljoprivrednicima omogućiti da brže dođu do subvencija, unaprede svoju proizvodnju i plasiraju svoju robu krajnjem kupcu. Želim Privrednoj komori Srbije uspešan nastavak projekta „Digitalizacija pijaca“ i da neposrednu korist od njega oseti što veći broj poljoprivrednika. Sigurna sam da ovde nećemo stati i da ćemo svi zajedno nastaviti da gradimo digitalnu budućnost srpske poljoprivrede“, istakla je Dušanka Golubović.

„Kalenić“, „Palilula“ i „Đeram“ bile su prve u nizu beogradskih pijaca na kojima su postavljeni POS terminali za plaćanje karticama i pokazalo se da postoji interesovanje među građanima da plaćaju karticama i mobilnim telefonima i na pijacama, bez prethodne posete bankomatu.

“Privredna komora Srbije, kao asocijacija koja okuplja sva privredna društva u Republici Srbiji, predstavlja prirodno mesto sa kojeg je ova inicijativa mogla biti pokrenuta i realizovana. Jedan od naših prioriteta je promocija bezgotovniskog plaćanja i zadovoljstvo nam je što doprinosimo da pijace postaju mesta na kojima se može plaćati i karticama“, rekla je Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja finansijskih institucija Privredne komore Srbije.

Teme