Info

Jedanaesto nacionalno studenstko takmičenje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda ECOTROPHELIA SRBIJA Prvo mesto OSMO TIM za proizvod Slatki duo

U organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije (UPTS) 9. juna 2023. godine je u Naučno-tehnološkom parku Beograd održano jedanaesto nacionalno studentsko takmičenje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda – Ecotrophelia Srbija 2023. Na takmičenju je učestvovalo sedam timova studenata sa četiri univerziteta, većeg broja fakulteta i akademija strukovnih studija. Studente su tokom svečanog otvaranja pozdravili i reči ohrabrenja uputili predsednik UPTS-a, prof. dr Viktor Nedović, šef kancelarije za Srbiju švajcarske organizacije Helvetas, Nenad Čelarević, koordinator za startup programe Naučno-tehnološkog parka Beograd, Nevena Janković, vd direktorka Centra za promociju nauke, dr Marjana Brkić, program menadžer Fonda za inovacionu delatnost, Mlađan Stojanović, kao i pomoćnik ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije (NITRA), Ivana Vukašinović, koja je i zvanično otvorila ovogodišnje takmičenje.

Prvo mesto na takmičenju je osvojio OsmoTim sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa proizvodom Slatki duo, dezert od sušenog voća -jabuke i šljive. Drugo mesto osvojio je Radish tim takođe sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa proizvodom Rokesto, nutritivno bogatim veganskim namazom na bazi lista rotkvice. Treće mesto podelili su im ProLab sa Akademije strukovnih studija Beograd, odsek Visoka hotelijerska škola sa proizvodom VegBite, užinom bogatom proteinima i vlaknima na bazi tropova biljnih mleka i tim InoHiT sa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, Univerziteta u Kragujevcu sa proizvodom Carovita koji predstavlja nutritivno obogaćen i prirodno obojen kreker sa dodatkom šargarepe.

Na ovom takmičenju učestvovali su još i MicroTim sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa proizvodom MicroTea osvežavajućim bezalkoholnim pićem bogatim polifenolima i mineralima, tim Cinderella sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Nišu sa istoimenim proizvodom, veganskim namazom na bazi bundeve sa dodatkom nane bogatim vlaknima i proteinima, kao i tiim Five Bees sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sada koji je predstavio Medene reBEEzle bombone na bazi meda i suve ribizle.

„11. nacionalno takmičenjе Ekotrofelija Srbija je okupilo izuzetne studentske timove sa inovativnim idejama i proizvodima. Šire gledano pobednici su svi koji su se danas nasli na nacionalnoj smotri. Jedan tim se ipak za nijansu izdvojio od ostalih. OsmoTim će imati sjajnu priliku, ali i veliki zadatak nakon proslogodisnje pobede srpskog tima Rooftop, da predstavi svoju inovaciju na evropskom takmičenju najboljih studentskih timova Ecotrophelia Europe koje će ove godine biti održano 7. i 8. oktobra u Kelnu, u okviru jednog od najvećih sajmova hrane, ANUGA, prezentuje Srbiju kao inovacionu destinaciju i učestvuje u kreiranju evropske buducnosti u obalsti hrane“ izjavio je prof. dr Viktor Nedović, Predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije i Organizacionog odbora nacionalnog takmičenja. 

Takmičenje se organizuje u sklopu sprovođenja Strategije pametne specijalizacije Republike Srbije (4S) čiji je jedan od prioriteta „Hrana za budućnost“, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, kao i uz višegodišnju podršku Naučno – tehnološkog parka Beograd, Centra za promociju nauke, kao i uz trening i edukativnu podršku i partnerstvo sa organizacijom Helvetas, kompanijama Desing i Dr. Oetker, kao i Case Study Club-om Fakulteta organizacionih nauka, kako bi se podstaklo preduzetništvo među studentima i pomogao plasman inovativnih  proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu.

Teme