Selo&Planina&Grad

Najspektakularnije trkačko takmičenje u regionu JAHORINA ULTRA TRAIL u julu

Foto: OC Jahorina

Mesto susreta izazova i lepote na Jahorini u letnjim mesecima, sada već deveti put zaredom, biće spektakularno trkačko takmičenje Jahorina Ultra trail. JUT je epicentar najvažnijih trail takmičenja u julu, na ovoj olimpijskoj planini održaće se 22. 7. predstavljajući svojevrstan dragulj letnje sezone Olimpijskog centra Jahorina. Veličanstvene staze, prelepa priroda i nezaboravno iskustvo samo su neke od karakteristika po kojima je ovo takmičenje prepoznatljivo.

Jahorina Ultra trail je izazov kako za profesionalne trkače, tako i za rekreativce. Različite dužine deonica omogućavaju svima da učestvuju, pa čak i početnicima u svetu trčanja. Svi ljubitelji sporta znaju da je JUT mnogo više od trke. To je jedinstvena šansa da budete slobodni u dodiru s prirodom.

Svoju hrabrost, snagu i izdržljivost takmičari imaju priliku da iskažu u jednoj od trka: ULTRA, MAXI, MIDI, MINI.

MINI trka duga 10 km je mali dragulj Jahorina Ultra trail-a. Namenjena je porodicama i rekreativcima, ali je i pet friendly i može predstavljati savršen izazov za početnike ili iskusnije trkače i njihove krznene prijatelje.

MIDI trka pruža priliku svim zaljubljenicima u prirodu i sport da istraže predivne krajolike, te da dožive planinske vrhove i miris sveže četinarske šume na potpuno drugačiji način! Ova trka je duga 31 kilometara, sa kumulativnim usponom od 1.237 metara i kao takva je namenjena onima koji žele da testiraju svoje granice izdržljivosti, a da pritom ostanu u zoni uživanja u raznolikim pejzažima!

70 kilometara duga trasu ovogodišnjeg Jahorina spektakla – MAXI trka, namenjena je iskusnim trail trkačima i onima koji pokušavaju ući u ULTRA prostor po prvi put. Start trke je u Rogatici, malom gradu okruženom slikovitim brdima i selima koja su zadržala svoj autentični izgled. Ova izazovna staza pružiće vam neverovatno iskustvo trčanja kroz netaknutu prirodu, istražujući sve blagodati ovog kraja. Trka je dizajnirana za trkače koji su se spremni suočiti sa izazovima duge staze i zahtevnog terena.

ULTRA trka s pravom nosi titulu kraljice svih trka Jahorina Ultra trail-a. Ona je jedinstven spoj istorijskih mesta, divljine i izdržljivosti. Jahorina Ultra trail 2023 donosi nove karakteristike. Startna tačka najduže trke je u kultnom Višegradu, gradiću koji je postao simbol kulturnog nasleđa i istorijske važnosti. Sa mesta gdje se dodiruju Drina i Rzava, takmičari će krenuti u pustolovinu dugu 140 kilometera. Verni patioci na njihovom putu biće najlepše planine i pejzaži Bosne i Hercegovine. ULTRA je namenjena samo najiskusnijim i najizdržljivijim takmičarima, onima koji su spremni da testiraju svoje krajnje granice.

U devetom izdanju Jahorina Ultra traila, najboljih 10 sa ULTRA trke i 5 najboljih trkača sa MAXI trke kvalifikuju se za jedinstvenu MASTERS trku.

Pobednik ove trke osvojiće luksuzni automobil!

Najzahtjevnija trka jahorinskog trail spektakla startuje na Tjentištu, u srcu Doline heroje, preko prašume Perućice, Trnovačkog jezera, Bojanskih vrata, Volujke i Lebršnika, sa kojih se pružaju prekrasni pogledi na Tjentište, Sutjesku, Bioč i Zelengoru. Trasa trke duge 150 kilometara vodi do Kotlanice i Štirinskog jezera, ali i do najvišeg vrha Treskavice, Đokov toranj, na 2.086 metara nadmorske visine, odakle počinje veliki uspon na Olimpijsku planinu Jahorinu, ka cilju na stazi Poljica.

MASTERS trka prelazi najviše i najzahtjevnije planine Bosne i Hercegovine u alpskom pejzažu i stoga je namenjena učesnicima sa najboljim rezultatima na stazi, iza kojih se kriju najveći napori i nemerljivo trkačko iskustvo.

Svi učesnici imaće priliku da preuzmu svoj bogat startni paket sa CompressSport opremom, koji im garantuje sama registracija za ovaj događaj. Maksimalna sigurnost učesnika zagarantovana je zahvaljujući GSS-u i helikopterskoj podršci.

Činjenica da trke Jahorina Ultra trail-a organizuje više od 120 zaposlenih Olimpijskog centra Jahorina, kompanije sa svetskom reputacijom u organizaciji ovakvih ili sličnih događaja, kako u letnim, tako i u zimskim mesecima, poseban je pečat koji svi takmičari pamte i rado im se vraćaju.

Prijave za Jahorina Ultra trail su otvorene do 5. jula, ako želite da testirate svoje mogućnosti i doživite prirodu u potpuno novom ruhu, požurite i rezervište vaše mesto na najspektakularnijem trail takmičenju u regionu!

Planina čeka tvoje korake – budi deo priče koja traje!

Teme