Ekologija

Do 15. septembra najavljeno čišćenje više od 170 divljih deponija širom Srbije – Potpisani ugovori sa 30 lokalnih samouprava

Foto: www.pixabay.com

Ministarstvo zaštite životne sredinei lokalne samouprave nastavlja sa uklanjanjem divljih deponija, i tako će do 15. septembra očistiti više od 170 divljih deponija, saopšteno je iz ovog ministarstva.


Naime, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je sa predstavnicima 30 lokalnih samouprava u Srbiji ugovore o sufinansiranju projekata prevencije nelegalnog odlaganja otpada i sprečavanja nelegalnog deponovanja otpada u 2023. godini.


„Ministarstvo nastavlja sa uklanjanjem divljih deponija. Na ovaj način, zajedno sa lokalnim samoupravama, borimo se za čistiju životnu sredinu svih građana, što je strateški cilj Ministarstva i Vlade Republike Srbije. U prethodne dve godine uklonili smo 730 divljih deponija, od oko 3.500 koliko se procenjuje da ih ima u Srbiji, a danas smo potpisali ugovore za čišćenje više od 170 ovakvih lokacija u 30 lokalnih samouprava. Akcija će trajati do 15. septembra, a Ministarstvo je opredelilo 80 miliona dinara, čime će se pokriti 80% troškova, dok ostalih 20 procenata obezbeđuju gradovi i opštine. Mi ćemo obilaziti ove lokacije, da bismo se uverili kako teku radovi i koliko će naša zemlja čistije i lepše izgledati nakon njih“, izjavila je ministarka Vujović.


Ona je pozvala lokalne samouprave koje su dobile sredstava na konkursu da se jave Ministarstvu da bi dobile kamere za nadzor, ističući da je izuzetno važno sprečiti ponovno nastajanje nelegalnih smetlišta na očišćenim lokacijama, navedeno je u saopštenju ministarstva.

„Zato molim opštine i gradove da njihove inspekcije budu stalno na terenu i da kažnjavaju neodgovorne pojedince koji budu odlagali ponovo otpad na tim lokacijama, ali se nadam da se to neće dogditi. Očekujemo od lokalnih samouprava da se i same potrude da očiste divlja smetlišta, a mi ćemo se truditi da kao Ministarstvo i Vlada Srbije gradimo neophodnu zelenu infrastrukturu. Već širom Srbije kreće izgradnja regionalnih i reciklažnih centara i transfer stanica, a onda nas očekuje zatvaranje nesanitarnih deponija, koje su korišćene prethodnih 30-40 godina“, izjavila je ministarka Vujović.


Sredstva na Javnom konkursu Ministarstva dobili su Nova Varoš, Vršac, Užice, Sombor, Velika Plana, Žabalj, Kladovo, Kruševac, Arilje, Tutin, Bački Petrovac, Plandište, Žitište, Novi Sad, Ražanj, Lebane, Lazarevac, Obrenovac, Niš, Senta, Merošina, Aleksinac, Odžaci, Kula, Prijepolje, Vladimirci, Bela Palanka, Svrljig, Kragujevac i Bačka Palanka.

Teme