Naša priča

Kako do povoljnijeg osiguranja? Država subvencioniše premiju osiguranja od 40%, odnosno 70% za poljoprivredne proizvođače sa područja Moravičkog, Zlatiborskog, Podunavskog, Šumadijskog, Кolubarskog, Mačvanskog i Rasinskog upravnog okruga i Grada Beograda

Foto: Danijela Nišavić

Poljoprivrednu proizvodnju prate brojni rizici i oni svake godine predstavljaju novi izazov, osiguranje je jedan od najvažnijih instrumenata u upravljanju rizikom u poljoprivrednom sektoru jer obezbeđuje stabilnost poslovanja i prehrambenu sigurnost kroz brzu naknadu štete i obnovu proizvodnje.

Da li ste upoznati da registrovanim poljoprivrednim proizvođačima za osiguranje useva i životinja država pruža podršku kroz povraćaj sredstava u iznosu od 40% od premije osiguranja, odnosno 70% za poljoprivredne proizvođače sa područja Moravičkog, Zlatiborskog, Podunavskog, Šumadijskog, Кolubarskog, Mačvanskog i Rasinskog upravnog okruga i Grada Beograda?

Kako da ne zavisite od vremenskih (ne)prilika? Jednostavno – osigurajte svoje poljoprivredno gazdinstvo, zadrugu ili kooperaciju, da grad, poplava, požar, oluja i drugi nepovoljni vremenski uslovi ne ugroze vaše prihode. Takvo osiguranje je u ponudi Triglav osiguranja.

Posebna pomoć su podsticaji koje je država obezbedila radi podrške poljoprivrednicima i jačanja otpornosti ovog sektora na vremenske nepogode. Procedura za ostvarivanje prava na podsticaje je detaljno opisana Pravilnikom o uslovima, načinu i obrascu zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za premiju osiguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja.

Za svaku vrstu podsticaja je utvrđen i maksimalni novčani iznos podsticaja:

– Za osiguranje životinja – 2.000.000,00 din
– Za osiguranje ratarskih kultura – 100.000,00 din
– Za osiguranje povrtarskih kultura – 500.000,00 din
– Za osiguranje voćarskih kultura, vinove loze i hmelja – 1.000.000,00 din
– Za osiguranje rasadnika / mladih višegod. zasada do stupanje u rod – 500.000,0

Ukupno za sve vrste podsticaja korisnik (gazdinstvo) može da ostvari maksimalno 2.500.000 dinara.

Pored sredstava iz nacionalnog budžeta Jedinice lokalnih samouprava vrlo često  učestvuju u dodatnom subvencionisanju osiguranja u poljoprivredi. Ukupan iznos subvencije na nacionalnom i lokalnom nivou u nekim opštinama može dostići ukupno 100 odsto.

Koje jedinice lokalne samouprave sprovode subvencionisano osiguranje?

Jedinice lokalnih samouprava koje su sprovodile subvencionisano osiguranje u okviru mere Upravljanje rizicima kroz Programe podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u 2022. godini su: Aleksandrovac, Aleksinac, Batočina, Bačka Topola, Bela Palanka, Blace, Brus, Varvarin, Gornji Milanovac, Dimitrovgrad, Zaječar, Inđija, Кikinda, Кovin, Кraljevo, Кrupanj, Кruševac, Кuršumlija, Loznica, Lučani, Ljubovija, Mali Zvornik, Niš, Novi Sad, Pirot, Raška, Svrljig, Senta, Smederevo, Sokobanja, Topola, Trstenik, Čačak.

„Merom podrške osiguranju u poljoprivredi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede stimuliše razvoj tržišta osiguranja u poljoprivredi i smanjuje rizik od naglog pada prihoda gazdinstva u poljoprivrednoj proizvodnji i štete nastale gubitkom ili oštećenjem imovine. Iznos sredstava koji su korisnici sa teritorije pomenutih 33 Jedinica lokalnih samouprava dobili za navedenu investiciju u 2022. godini  iznosi  136,030,892 dinara“, kažu za Plodnu zemlju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Teme