Ekologija

Smurfit Kappa u Srbiji Prvo biološko postrojenje za preradu otpadnih voda na Adi Huji

Beograd će uskoro dobiti prvo industrijsko biološko postrojenje za preradu otpadnih voda. Vodeći evropski proizvođač papira i papirne ambalaže irska kompanija Smurfit Kappa otvoriće u septembru ove godine postrojenje na beogradskoj Adi Huji koje će vodu iz Dunava korišćenu za industrijske potrebe, biološkim tretmanom prečišćavati i vraćati je u reku u čistijem stanju od onog u kojem je iz reke uzeta.

Otvaranje ovog postrojenja je deo projekta „Stvaramo budućnost zajedno sa prirodom“ kojom Smurfit Kappa želi da pokaže čvrstu privrženost održivom poslovanju, društvenoj odgovornosti i očuvanju životne sredine. Ova kompanija je u Srbiji prisutna od 2019. godine kada su Fabrika hartije Beograd i Avala Ada postale deo Smurfit Kappa Grupe.

„Kako bi bolje upravljali procesom prečišćavanja otpadnih voda i imali parametre koji su i bolji od onoga što propisuje Evropska zakonska regulativa odlučili smo da pokrenemo najsavremeniju tehnologiju za prečišćavanje otpadnih voda“, rekao je generalni direktor Smurfit Kappa Beograd Milan Marković u razgovoru sa predstavnicima srpskih medija napominjući da je fabrika do sada koristila samo hemijsko i mehaničko prečišćavanje otpadnih voda.

Marković je objasnio da će buduće biološka postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koristiti takozvane dobre bakterije, da je rađeno po najvišim svetskim standardima i u saradnji sa timom stručnjaka iz inostranstva, a da će „glavni profit od ovog postrojenja ubirati priroda i reka Dunav“.

„Reciklaža starog papira podrazumeva veoma složen proces proizvodnje gde se na kraju procesa izdvaja voda opterećena celuloznim i hemijskim komponentama. Zato smo se odlučili  za nešto složeniji proces prečišćavanja otpadnih voda koji uključuje i aerobno i anaerobno prečišćavanje otpadnih voda. Aerobni proces znači da dobijamo prečišćenu vodu i biogas koji možemo koristiti kao energiju tokom proizvodnje papira,“ objasnio je Marković.

„Prečišćenu vodu iz aerobnog procesa dodatno prečišćavamo gde dobijamo mulj koji ponovo vraćamo u proces proizvodnje i prečišćenu vodu koja je čistija od dunavske vode koju smo uzeli na početku procesa reciklaže starog papira“, dodao je prvi čovek  najstarije fabrike hartije u Srbiji.

Marković je naveo da je otvaranje ovakvog postrojenja deo filozofije kompanije Smurfit Kappa i da se nada da će inovacije i pristup poslovanju koje ona donosi u Srbiju podstaći i druge privredne aktere i čitavu zajednicu da im prioritet budu briga o prirodi i održivi razvoj.

Poslovanje Smurfit Kappa u Srbiji

Smurfit Kappa u Srbiji zapošljava 650 ljudi u kompanijama Smurfit Kappa doo Beograd i Smurfit Kappa Avala Ada doo. Od 2019. godine do danas u ove firme investirano je 45 miliona evra.

Smurfit Kappa doo Beograd je najstarija fabrika papira u Srbiji. Osnovana je daleke 1921. godine. Proizvodni program čine ambalažni papiri na bazi 100% reciklirane stare hartije. Trenutni kapacitet fabrike je 120.000 tona godišnje. Smurfit Kappa Beograd predstavlja pouzdanog dobavljača papira na 16 evropskih tržišta.

Smurfit Kappa Avala Ada doo je osnovana 1946. godine. Smurfit Kappa Avala Ada je tržišni lider u proizvodnji transportne i komercijalne ambalaže u Srbiji  i jedna od vodećih kompanija u regionu, kao i jedina fabrika u Jugoistočnoj Evropi u papirnom biznisu sa dve proizvodnje ispod jednog krova. Zadovoljstvo naših kupaca je osnovni cilj i imperativ poslovanja ove kompanije. Ovaj cilj podržavamo sa preko 1000 dizajnera širom sveta dok vertikalna integracija nam daje za pravo da možemo u svakom momentu da garantujemo sigurnost servisa našim kupcima.  Održivost je nešto za šta ne postoji kompromis unutar Smurfit Kappe, dok ključni resurs kompanije čine njeni zaposleni čija bezbednost i zdravlje na radu, razvoj i edukacija predstavljaju nešto što nas razlikuje od drugih.  

Teme