Agro Svet

Nedeljna izvozna prodaja pšenice u SAD dostigla je očekivanih 233.200 tona

Foto: Pixabay.com

Cene žitarica su snažno porasle početkom nedelje, nadoknadivši pad na Euronekstu. Novi napadi na lučke objekte u Ukrajini doveli su do ponovne napetosti i neizvesnosti u pogledu izvoznih opcija zemlje. Evropski trgovci sa velikim interesovanjem posmatraju tekuću konsolidaciju cena kanole u Kanadi nakon naglog porasta poslednjih nedelja. Evro je pao u 6 uzastopnih sesija, izgubivši skoro -2% u odnosu na dolar od nedavnih maksimuma.

Evropski izvoznici očigledno prate ovaj opadajući trend sa velikim interesovanjem, s obzirom na trenutne nivoe cena različitih proizvoda koji izlaze iz evropskih luka. Suočeni sa značajnim skokom cena pšenice i kukuruza na početku nedelje, cene su blago pale, podstaknute padom cena u SAD, u trenutku kada se još uvek postavljaju mnoga pitanja o razvoju aktivnosti u lukama Crnog mora.

U Francuskoj, nedavne kiše su dovele do usporavanja žetve, a u nekim oblastima čak i do privremenog zaustavljanja. Što se tiče makroekonomskog fronta, FED je najavio povećanje stope od 0,25 poena do raspona od 5,25%-5,5%. Ovo jedanaesto povećanje u poslednjih 12 sastanaka podiže referentnu stopu Fed-a na najviši nivo od početka 2001. Operateri takođe željno iščekuju povratak najvažnijih državnih kupaca da bi procenili njihovo ponašanje.


U ovo vreme žetve, kada je sada požnjeveno više od 68% površina ozime pšenice, tržište pšenice u SAD je ponovo poraslo, vođeno pre svega obnovljenom tenzijom u sukobu u Crnom moru. Situacija u crnomorskom basenu pokreće tržište od prošle nedelje, naglašavajući nestabilnost cena. Prve proceneza proizvodnju jare pšenice u Severnoj Dakoti Saveta za kvalitet pšenice pokazuju da su prinosi u južnim i istočnim delovima države manji nego prošle godine, ali i dalje znatno iznad petogodišnjeg proseka. Nakon rasta cena pšenice do limita, došlo je do veoma naglog pada. Prošle i buduće kiše u severnom pojasu kukuruza umiruju trgovce, ali utiču i na cene kukuruza.

Soja pronalazi više podrške zahvaljujući nedavnoj snazi u biljnim uljima i nakon dešavanja sa sirovom naftom. Pšenica je reagovala na tenzije u Crnom moru i povukla se nakon ohrabrujućih rezultata obilaska useva u Severnoj Dakoti. Nedeljna izvozna prodaja pšenice u SAD dostigla je očekivanih 233.200 tona. Kukuruz nastavlja da pada, a operateri su generalno optimistični u pogledu potencijala prinosa u SAD.

Teme