Banke

BANKA INTESA I EBRD Kreditna linija od 25 miliona evra za mala i srednja preduzeća

Foto: Darko Radulović

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je kreditnu liniju vrednu 25 miliona evra kojom će Banca Intesa Beograd, članica međunarodne bankarske grupe Intesa Sanpaolo, dodatno podržati ulaganja malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Zahvaljujući pristupu finansijskim sredstvima iz ove linije, mala i srednja preduzeća u zemlji imaće mogućnost da povećaju ulaganja u zelene tehnologije, kao i druge oblasti koje će im olakšati proces usklađivanja sa direktivama Evropske unije (EU) i drugim relevantnim međunarodnim standardima.

„Veoma mi je drago što su sredstva iz kreditne linije primarno namenjena zelenim investicijama, budući da je to u skladu sa našom suštinskom posvećenošću aktivnostima usmerenim na sprovođenje dekarbonizacije i ozelenjavanje srpske privrede“, izjavila je Aleksandra Vukosavljević, direktor za finansijske institucije za region Zapadnog Balkana i Istočnu Evropu, EBRD.

Pored pristupa povoljnim izvorima finansiranja, mala i srednja preduzeća dobiće i dodatni podsticaj u vidu bespovratnih sredstava u vrednosti do 15 odsto iznosa kredita, koja će finansirati Luksemburg, Norveška i drugi donatori čije se učešće očekuje, dok će im prilikom pripreme i implementacije finansiranih investicija na raspolaganju biti i podrška programskih konsultanata.

,,Održavajući kontinuitet u osnaživanju malih i srednjih preduzeća u Srbiji kroz dugogodišnju saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, nastavljamo da podržavamo stvaranje otporne i održive privrede u našoj zemlji. Ugovor koji smo potpisali prirodno se nadovezuje na prethodnu kreditnu liniju EBRD kroz koju smo se usmerili na rad ka ostvarenju ciljeva Pariskog sporazuma, čime smo dodatno ojačali fokus na primenu ESG principa u poslovanju putem podrške zelenoj tranziciji, a u skladu sa strateškim planom naše matične grupe Intesa Sanpaolo. Naslanjajući se na njega, do sada smo u podršku održivim projektima u segmentu privrede u Srbiji uložili gotovo 70 miliona evra’’, istakao je Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Ova kreditna linija deo je EBRD Programa dodatne podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji (Reboot SME Programme) čiji je cilj doprinos oporavku poslovanja nakon pandemije koronavirusa. Planirano je da oko 70 odsto sredstava bude usmereno na investicije malih i srednjih preduzeća u zelene tehnologije i unapređenja na polju poboljšanja njihove energetske efikasnosti i smanjenja emisija ugljenika. Preostala sredstva biće iskorišćenja za podršku ulaganjima u automatizaciju, povećanje produktivnosti, kvaliteta proizvoda i bezbednosti poslovanja.

Teme