Info

DIMAND sprovodi razvojni plan ulaganja širom Grčke među kojim i obnova kompleksa pivare FIX

Kompanija DIMAND predstavila je svoj investicioni plan za Solun na spektakularnom događaju koji je održan u nekadašnjem prostoru pivare FIX. Trenutno, kompanija sprovodi svoj razvojni plan sa višestrukim ulaganjima širom Grčke, ukupne bruto vrednosti od oko €400.000.000, među kojima se ističe velika urbana obnova kompleksa pivare FIX.

Ova čuvena pivara deo je industrijske baštine zemlje, a njen obnovljeni izgled spada u širi plan urbane obnove koji je DIMAND osmislio i sprovodi u severnom delu Grčke. Investicija u pivaru FIX procenjena je na oko €180.000.000, a kompanija ELVIAL učestvuje kao ko-investitor.

Projekat obuhvata kako obnovu i ponovnu upotrebu tri sačuvana kompleksa nekadašnje pivare FIX, tako i izgradnju dva nova objekta sa dva zajednička podzemna parking prostora. Novi dodaci zgrada će biti u potpunom skladu sa međunarodno priznatim sistemom održivog razvoja LEED i dobiće GOLD nivo sertifikacije. Proces završetka građevinskih radova trenutno je u toku na parceli od 46.500 m2 koji će činiti stambene jedinice, hoteli, ugostiteljski i kulturni delovi, komercijalni i kancelarijski prostori .

Investicioni plan kompanije DIMAND u Solunu uključuje istovremeni razvoj prvog velikog bioklimatskog poslovnog parka u severnom delu Grčke, koji se sprovodi zajedno sa investicionom kompanijom PRODEA. HUB26 se nalazi naspram industrijske zone FIX pivare i postaće inovativni poslovni prostor za nacionalne i multinacionalne kompanije. Novi kompleks kancelarija će se sastojati od četiri zgrade, sa ukupnom nadzemnom površinom od 20.200 m2 i podrumima od 10.800 m2, prostirući se na površini od 7.700 m2. Dodavanjem zgrade CITRUS, konstrukcija se proširuje na 4.600 m2, na ukupnoj površini od 9 hektara. Izgradnja kompleksa HUB26 i CITRUS će biti završena fazno najkasnije do jeseni 2023.

Takođe, DIMAND nastavlja sa ulaganjima na severu Grčke stvaranjem najvećeg logističkog centra, smeštenog samo 23 kilometra od centra Soluna i 16 kilometra od gradske luke. Pored toga, „Skyline Projekat“, gde DIMAND zajedno sa kompanijom Premia Properties učestvuje u investicionom planu Alpha Banke koji obuhvata 573 objekta različitih namena širom zemlje, od kojih se oko 50 nalazi u Solunu.

Na događaju koji je održan pod pokroviteljstvom grada Soluna, prisutnima se obratio premijer Grčke, Kyriakos Mitsotakis. „Ovaj projekat (Pivara FIX) će zahtevati stotine miliona u investicijama, zajedno sa vizionarskim projektom HUB 26, prvog bioklimatskog poslovnog parka. Stvoriće mnogo novih radnih mesta i postaće novo sedište kulture i zabave za grad Solun“, rekao je premijer.

„Ponosni smo zbog obnove ove veličanstvene imovine, koja je jedan od najvažnijih industrijskih spomenika Grčke i deo istorije grada. Nadamo se da će njena transformacija doprineti oživljavanju šireg područja i opštoj obnovi Zapadnog ulaza u Solun“, izjavio je potpredsednik i generalni direktor DIMAND-a, gospodin Dimitrios Andriopoulos. On je naglasio da je „za DIMAND sticanje i obnova zgrada od istorijskog značaja strateški izbor, jer je ovo način na koji učestvujemo u modernoj istoriji gradova, unapređujući čitave kvartove. Sistematski investiramo u ponovnu upotrebu zgrada u centralnim delovima Grčke i doprinosimo obnovi i ekonomskoj revitalizaciji lokalnog tržišta.“

DIMAND kroz svoje investicije, želi da učestvuje u transformaciji celog Zapadnog ulaza u Solun, pretvarajući ga u vrata budućnosti. Projekat urbanog preporoda kompanije ima za cilj da posluži kao model za razvoj lokalnog društva, istovremeno ističući arhitektonske i održive elemente koji će utemeljiti njene projekte kao tačke reference, posete i vrednosti za grad i društvo. U poštovanju prema istoriji, vizija DIMAND-a za Solun uključuje sve elemente koji će transformisati grad u metropolu budućnosti.

Kompanija DIMAND

DIMAND je jedna od vodećih grčkih kompanija u oblasti razvoja nekretnina, koja je kotirana na Atinskoj berzi.

Od početka svog poslovanja 2005. godine, usvojila je filozofiju „zelenih“ zgrada u srž svoje delatnosti, stvarajući novo tržište u oblasti nekretnina i postavljajući međunarodni uzor. Njen poslovni fokus je usmeren na sprovođenje velikih urbanih obnova, modernih bioklimatskih poslovnih zgrada, kompleksnih projekata sa mešovitom namenom, kao i privatnih sportskih objekata, pri čemu je razvila 43% zgrada sa „zelenom“ sertifikacijom LEED BD+C (Leadership in Energy & Environmental Design).

Kompanija se nalazi među vodećom grupom „Najodrživijih kompanija u Grčkoj“, dobijajući najviša priznanja za održivi razvoj od Fondacije Quality Net, i istovremeno je proglašena za LEED® Proven Provider™ od strane Instituta za sertifikaciju zelene gradnje (Green Building Certification Institute). DIMAND aktivno učestvuje u planiranju zelene budućnosti naše planete, zbog čega od 2016. godine podržava Američki savet za zelenu gradnju kao srebrni član. Istovremeno, član je GRESB-a i prva je kompanija u Grčkoj koja je dobila priznanje za Akreditovanog Razvojnog Proizvođača Projekata i Akreditovanog Pružatelja Garancije Kvaliteta Investitorima (Investor Confidence Project – ICP) Europe.

Teme