Info

Ana Nešić i Marija Ignjatović, koje razvijaju platformu za male proizvođače hrane i inovativne proizvode od sušenog voća pobednice EWA programa u Srbiji

Prvo izdanje programa Osnaživanje preduzetnica u agrikulturi (EWA), koji u Srbiji organizuju Startit i EIT Food, završeno je događajem u Startit Centru Beograd na kom su učesnice predstavile svoja rešenja. Tom prilikom su proglašene i pobednice programa, Ana Nešić i Marija Ignjatović, koje razvijaju platformu za male proizvođače hrane i inovativne proizvode od sušenog voća, i koje su osvojile grantove u iznosima od 10.000€ i 5.000€.

EWA program u Srbiji organizuju Startit, domaća neprofitna organizacija posvećena razvoju domaće IT zajednice, u saradnji sa EIT Food-om, koji je podržan od strane Evropskog instituta za inovacije i tehnologije (EIT), organa Evropske Unije.

Cilj EWA programa je da sveobuhvatno podrži preduzetnice u ranoj fazi njihovog biznisa i pomogne im da iskoriste svoj potencijal, obezbeđujući im odgovarajuća znanja i pristup mreži kontakata kako bi mogle da uspešno započnu i razviju održive prakse i poslovne aktivnosti u poljoprivredi ili prehrambenoj industriji.

Tokom prethodnih šest meseci, učesnice su radile na svojim biznisima uz pomoć mentora, i pohađale obuke u oblasti prodaje, marketinga i razvoja biznisa.

Pobednice EWA programa 2023

Pobednice programa je izabrao stručni žiri, koji je ocenjivao progres učesnica tokom trajanja programa, održivost i potencijal poslovnog modela, kao i pozitivan uticaj na društvo i životnu sredinu koji će učesnice ostvariti realizacijom svojih projekata.

Prvo mesto na programu i grant od 10.000€ osvojila je Ana Nešić, osnivačica platforme Mali proizvođači hrane u Srbiji, koja povezuje male proizvođače iz ruralnih delova Srbije, sa kupcima u većim gradovima. Trenutno platforma ima preko 138.000 potrošača i bazu od preko 1800 proizvođača hrane.

„Uživala sam u EWA programu prethodnih 5 meseci, prvenstveno zbog divne i podržavajuće zajednice žena koje su okupljene u programu. Bilo je zadovoljstvo razmenjivati ideje i diskutovati kako o poslu tako i o životu sa njima. S druge strane, program mi je bio vetar u leđa da konačno unapredim svoj biznis model, razradim ideje koje stoje po strani i krenem na put toga da unapredim svoje poslovanje, na korist svoje zajednice. Zahvalna sam na prilici, trudu i profesionalnosti koji su nam pružili u Startitu”.

Drugo mesto i grant od 5.000€ osvojila je Marija Ignjatović, osnivačica kompanije Baaro koja se bavi proizvodnjom proizvoda od sušene jabuke i kruške koji su pogodni za konzumaciju od strane potrošača sa zdravstvenim problemima poput insulinske rezistencije i dijabetesa. Proizvodi nastaju u inovativnoj sušari koja funkcioniše kao zatvoren sistem koji troši pet puta manje električne energije od standardne sušare, i do 20 puta manje od procesa liofilizacije.

„Izuzetna je privilegija biti u ovakvom programu, za koji sam se prijavila ne očekujući da ću kroz njega dobiti toliko kvalitetnog znanja, kontakata i smernica za dalji razvoj. Sve učesnice projekta imaju originalne ideje i verujem da će svaka biti uspešna! Veoma mi znači podrška koju sam dobila, jer je moj plan da sredstva uložim u dodatnu opremu za sušenje, što će otvoriti mogućnost za zaposlenje i osnaživanje osoba sa invaliditetom kao dodatne misije moje kompanije”.

Program EWA (Empowering Women in Agrifood) se ove godine, pored Srbije, održavao u još 10 zemalja Evrope. Sve učesnice programa će imati priliku da se povežu uživo na međunarodnoj konferenciji posvećenoj ženama u agrikulturi, Women in Agrifood Summit, koja se održava 1. decembra u Vilnjusu u Litvaniji.

O EIT Food-u

EIT Food je najveća i najdinamičnija svetska zajednica za inovacije u hrani. Ubrzava inovacije radi izgradnje sistema ishrane koji je prilagođen budućnosti, i koji proizvodi zdravu i održivu hranu za sve.

Uz podršku Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), organa Evropske unije, EIT Food ulaže u projekte, organizacije i pojedince koji dele iste ciljeve za zdrav i održiv sistem ishrane. EIT Food otključava potencijal za inovacije u preduzećima i univerzitetima i stvara i skalira startape u poljoprivrednom sektoru kako bi na tržište izveli nove tehnologije i proizvode, i oprema preduzetnike i profesionalce veštinama koje su neophodne za transformaciju sistema ishrane. U tom procesu, EIT Food stavlja potrošača u središte svog rada, pomažući u izgradnji poverenja tako što potrošače povezuje sa poreklom njihove hrane.

EIT Food je jedna od devet inovacionih zajednica koje je osnovao Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), nezavisni organ EU koji je osnovan 2008. kako bi podstakao inovacije i preduzetništvo širom Evrope.

Saznajte više na www.eitfood.eu ili putem društvenih medija: Tvitter, Facebook, LinkedIn, YouTube i Instagram.

Teme