Agro Svet

Odnos evro/dolar na najvišem nivou od avgusta – Ta situacija šteti francuskim i evropskim cenama žitarica, koje se već muče sa izvozom na tržištu koje je obeleženo konkurencijom crnomorske robe

Foto: Danijela Nišavić

Tržište žitarica i dalje je pod uticajem različitih izveštaja i počelo je nedelju u prilično neutralnom tonu. U Argentini, žetva je dostigla više od 10%, ali za sad to nije dovoljno da bi se stekla prava slika o gubicima koje je prouzrokovao nedostatak vode proteklih nekoliko meseci.


U Francuskoj su vremenske prilike i dalje nepovoljne i setva kasni. Kod uljarica situacija je drugačija, ugovor za uljanu repicu sa februarskim prispećem jačao je više od 13 €/t. Blago niža inflacija od očekivane u SAD bila je dovoljna da pokrene razmišljanja o prekidu rasta kamatnih stopa. Kao rezultat, odnos evro/dolar je na najvišem nivou od avgusta. Ta situacija šteti francuskim i evropskim cenama žitarica, koje se već muče sa izvozom na tržištu koje je obeleženo konkurencijom crnomorske robe. Tunis je kupio 50.000 t durum pšenice po 424,69 $/t C&F. U Nemačkoj, asocijacija industrije ulja UFOP prognozira pad površina pod uljanom repicom između 4% i 7%. Odnos evro/dolar i FranceAgriMer procena zaliha u Francuskoj, uticali su na cene pšenice. Ugovor sa prispećem u decembru je zaključen na najnižem nivou od 1. juna. Uljana repica veći deo svog jačanja duguje soji.

Soja ostaje roba sa najvećim jačanjem u SAD, u vreme kad se Brazil muči sa setvom. Sa dostignutih 60%, kašnjenje se uvećava u nekim regionima, primoravajući proizvođače da na nekim mestima presejavaju. Sa odnosom cena soje i kukuruza već na visokom nivou, glavna američka žitarica nema mnogo izbora nego da prati kretanje soje. Za razliku od evropskog tržišta, američko tržište je podržano boljim od očekivanih podacima o američkoj inflaciji. Slabljenje dolara poboljšava izvoznu konkurentnost američke robe i, u isto vreme, obnavlja interes finansijskih investitora za robni sektor. Kukuruz i soja su blago jačali. Nešto kiše se očekuje u centralnom Brazilu, što će pružiti nešto osnova za slabljenje soje. Kukuruz je takođe slabio zbog vesti o kiši u Brazilu i Argentini. Japan je kupio 124.000 t američkog kukuruza.

Teme