Osiguranje

7. Srpski dani osiguranja „Samo 15% obradivih površina je osigurano, osiguranje nije trošak, već investicija“

7. Srpski dani osiguranja Foto: Danijela Nišavić

Svi ključni pokazatelji poslovanja sektora osiguranja u Srbiji u proteklih deset godina beleže pozitivan trend i više su nego udvostručeni, rekla je Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, na Zlatiboru, otvarajući 7. „Srpske dane osiguranja“. Premija osiguranja po stanovniku u prethodnoj deceniji povećana sa 79 na 171 evra, a da ukupna premija beleži rast sa 64 milijarde dinara u 2013. godini na 133,9 milijarde dinara u 2022. godini.

„I iznos rešenih šteta je više nego dupliran u prethodnih deset godina – sa 28,7 na 68,9 milijardi dinara“, rekla je Tabakobić. Sektor osiguranja i u protekle četiri godine, u uslovima povećanih rizika, sačuvao je solventnost i profitabilnost, pružajući širok spektar i visok kvalitet usluge svojim korisnicima.

„Tome su doprinele i mere Narodne banke Srbije“, naglasila je Tabaković i dodala da su pozitivni trendovi nastavljeni i u prva tri tromesečja ove godine, jer je ukupna premija uvećana za 16,3% u odnosu na isti prošlogodišnji period i iznosi 115,6 milijardi dinara.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović rekao je da to udruženje radi na podizanju svesti građana o značaju polise.

„Osiguranje nije trošak, već investicija. To se posebno odnosi na poljoprivredu, kojoj vremenske neprilike nanose najveće štete“, rekao je Jovanović.

Po podacima Udruženja osiguravača u Srbiji je osigurano oko 15% obradivih površina.

Teme