Podsticaji

RASPISAN TREĆI JAVNI POZIV „50:40:10“ za PRAVNA LICA, PREDUZETNIKE i ZADRUGE za infesticije za unapređenje konkurentnosti

Foto: Danijela Nišavić

Treći javni poziv u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, poznatiji kao „50:40:10“, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom, je raspisan. Svi koji budu želeli da se prijave moći će to da učine od ponedeljka, 4. decembra a krajnji rok za prijavu je 2. februar 2024. godine.

Treći poziv biće namenjen za pravna lica, preduzetnike i zadruge za investicije koje se odnose na unapređenje konkurentnosti i veza unutar tržišnog lanca u oblasti:

1) prijema, manipulacije, utvrđivanje kvaliteta, dorade, skladištenja, prerade i plasmana ostalih useva;

2) prerade i plasmana mleka i mlečnih proizvoda;

3) prerade i plasmana mesa i proizvoda od mesa;

4) proizvodnje i plasmana vina;

5) prerade/dorade, pakovanja i plasmana pčelinjih proizvoda;

6) plasmana proizvoda starih i umetničkih zanata, odnosno poslova domaće radinosti koji su sertifikovani

7) otkupa, prerade, pripreme za dalju prodaju i plasmana voća i povrća.

Investicije se generalno odnose na izgradnju objekata za proizvodnju i skladištenje, izgradnju infrastrukture i nabavku nove opreme. Naglasak je na investicijama u obnovljive izvore energije, energetskoj efikasnosti i upravljanja otpadom.

Ukupan iznos sredstava opredeljen za sprovođenje Javnog poziva je 750.000.000 dinara. Vrednosti investicija za korisnike mogu iznositi od 25.000 do čak 400.000 evra (sa PDV-om), a visina bespovratnih sredstva može se kretati i do 200.000 evra.

Sam postupak konkurisanja je obiman i kao deo investicije predviđene su i konsultantske usluge.

Teme