Osiguranje

ŠTETOČINE U BAŠTI Pet najčešćih štetočina i saveti kako da ih se rešite

Foto: Pixabay.com

Lisne vaši, puževi, krompirove zlatice… Neke štetočine u bašti mogu da naprave manju štetu, dok druge mogu da zbrišu celu salatu za jednu noć. Vrlo brzo, naš trud i vreme uloženi u baštu mogu biti izgubljeni. Konsultovali smo stručnjake koji su nam objasnili kako da prepoznamo štetočine i saznamo zašto se pojavljuju, kao i kako možemo da ih uklonimo.

Pogledajmo neke od najčešćih štetočina u bašti i šta da radimo ako se pojave, prenosi portal Sve će biti u redu Triglav osiguranja.

Lisne vaši

To su veoma mali insekti koji se hrane biljnim sokom. Lisne vaši mogu da se pojave na mnogim biljkama, kao što su zelena salata, pasulj, jagode, bob, balkonsko i baštensko cveće i drugde. Izazivaju uvijanje listova, listovi požute i postaju lepljivi, neretko ih prati pojava mrava.

Lisne vaši se mogu sprečiti domaćim preparatima ili nekim kupovnim prirodnim proizvodima koji su sve dostupniji na tržištu.

Najlakši i najprirodniji preparat protiv lisnih vaši jeste potapanje koprive u vodu na 24 sata (otprilike jedan kilogram koprive na 10 litara vode). Tako pripremljen preparat procedite i odmah možete da ga poprskate po napadnutim biljkama. Pazite da kopriva ne stoji duže od 24 sata, jer se tada preparat za zaštitu pretvara u đubrivo.

Ako šteta nije prevelika, nemojte odbacivati proizvode, npr. ubranu zelenu salatu potopite neko vreme u vodu i polako isperite lisne vaši.

Puževi

Puževi mogu biti veliki problem u baštama i vrtovima jer se hrane raznim biljkama, kao što su kupus, karfiol, zelena salata i listovima drugog povrća i cveća. Prevencija je najvažnija, jer pre svega treba da sprečimo ulazak puževa u baštu. Poželjno je lepo urediti ivicu bašte, tako da ne bude povezana s travom.

Uklonite iz bašte drvene daske ili druge stvari ispod kojih puževi mogu da se skrivaju i razmnožavaju. Takođe, vodite računa da nema previše vlažnih površina.

Puževi su najaktivniji noću, pa se tada najčešće mogu uhvatiti na delu i onda vrlo lako možete ručno da ih uklonite. Proleće je pravo vreme za vođenje ove bitke u bašti. 

Kupusna muva

Kupusna muva najčešće napade biljke iz grupe kupusnjača – zelje, karfiol, brokoli… Za kratko vreme može da uništi korenov vrat ili prizemni deo naših biljaka (ili čak cele biljke), tako da izgubimo ceo usev.

Za kupusnu muvu najbolje rešenje je da se preko glave kupusnjača postave entomološke mreže.

Fizička zaštita od štetočina je najefikasnija mera. Na taj način muva ne stiže do sadnice i ne izleže larve koje kasnije uništavaju sadnicu.

Krompirova zlatica

Ova buba ima veoma razvijenu taktiku prelaska iz bašte u baštu. Voli da se hrani listovima krompira, paradajza i plavog patlidžana. U potrazi za hranom mogu da prelete velike razdaljine i brzo pronalaze novi dom. Ako ih zanemarite, brzo će se razmnožiti i ugroziti celu biljku. Iz tog razloga, najbolje je da fizički uklonite bube i nekoliko puta proverite zahvaćene biljke. Odbijaju ih mirisi truljenja lukovine ili mirisi zasada bilja poput rena, kamilice i pasulja. 

Životinje u bašti

Poslednja grupa uključuje sve životinje koje mogu da se ušunjaju u naše bašte. Urbane bašte imaju manje problema s nekima od njih, kao što su zečevi, jeleni, voluharice, ptice itd.

Držite se jednostavnog pravila: ako nam ne naprave previše štete, ostavimo ih na miru.

Bašte obiluju povrćem. I kao što mi želimo hranu, žele je i štetočine. Na kraju, ima je dovoljno za sve. Iz tog razloga nemojte previše brinuti o svakom ugrizenom listu, već uživajte u prirodi i bašti.

Da li imate baštensku šupu u kojoj čuvate zalihe za suzbijanje štetočina, alat ili kosilicu? Kod osiguranja kuće osigurana je i vaša baštenska šupa, ako se nalazi na istom mestu (dvorištu) kao i stambeni objekat, i to za opasnosti za koje ste osigurali i kuću ili stan. Osiguranje domaćinstva u Triglav osiguranju možete ugovoriti online, kontaktiranjem zastupnika ili posetom našoj poslovnici.

Izvor: Vse bo v redu

Teme