Društveno odgovorno poslovanje

Svratištu donacija Novosadskog sajma

Novosadski sajam nastavlja realizaciju humanitarnih akcija. Povodom 22. februara, 14. rođendana Svratišta za decu i mlade, ali i 20. februara – Međunarodnog dana socijalne pravde, toj ustanovi donirao više od 600 kilograma prehrambenih proizvoda.

U paketima, koje su predstavnici Novosadskog sajma odneli na Bulevar oslobođenja 39, našli su se ulje, brašno, pirinač, pšenični i kukuruzni griz, pasulj, kore za pitu, so, prerađevine od mleka i mesa, konzervirani proizvodi, začini, gazirani sokovi, kolači…

„Ja sam na ovom mestu rukovodilac nekoliko godina i nikada nismo imali ovakvu donaciju. Spremamo obroke, ali ne tako često ribu i takve suhomesnate proizvode. Pored obroka obezbeđujemo i dve užine. Snalazimo se, a ova donacija će pomoći da neko vreme ne moramo da razmišljamo. Deca su se najviše obradovala sokovima i kolačima“, rekao je Nikola Jovanović, rukovodilac Svratišta.

Elizabeta Plavci je kuvarica u Svratištu i jedina je tu od prvog dana. Najviše se obradovala ulju, prašku za pecivo, začinima, smrznutim malinama.

„Sarma i punjena paprika su omiljena jela, a šta ću sutra kuvati zavisiće od inspiracije. Mogla bih da napravim i rođendansku tortu“, kaže Beta, kako je u Svratištu zovu.

Kako kaže Nikola Jovanović počeli su kao nevladin sektor 2010. godine, a 2015. uz pomoć Grada Novog Sada otvoreno je Svratište za decu ulice, na Bulevaru oslobođenja 39. Građani, kompanije, ustanove i organizacije najčešće doniraju garderobu i hranu, iako nedostaju odeća i obuća za najmlađe korisnike. Školski pribor im je potreban tokom cele godine, a prvenstveno zbog organizacije raznih radionica i edukacija. Potrebni su i proizvodi za ličnu higijenu, a neophodne pelene svih veličina i dohrane.

Svratište za decu i mlade broji oko 600 aktivnih korisnika. Na dnevnom nivou šezdesetoro dece u njemu pronađe svoj mir, obrok i čistu garderobu. Najmlađi korisnici imaju mesec dana, a najstariji 19 godina.

Cilj Svratišta je da spreči i smanji negativne posledice koje deca trpe zbog načina života na koji su prinuđena, da uključi decu u obrazovni i zdravstveni sistem i obezbedi dostupnost drugih usluga u zajednici.

Teme