Društveno odgovorno poslovanje

DODELJENE NAGRADE ESG LIDERI kompanijama i organizacijama

Foto: PwC

Prvi put u Srbiji dodeljene su nagrade ESG Lideri kompanijama i organizacijama koje su pokazale posvećenost primeni ESG principa i praksama i koje podstiču na odgovoran pristup u svakom segmentu poslovanja.

Nagrade, u okviru konkursa koji je pokrenula kompanija PwC, dodeljene su u četiri osnovne kategorije i 13 potkategorija. U kategoriji STRATEGIJA dodeljeno je 10 nagrada i to: u potkategoriji Akcije vezane za zaštitu životne sredine – sektor finansijskih institucija nagradu je dobila Erste banka, a u potkategoriji Akcije vezane za zaštitu životne sredine – sektor privrede – MK Group.

U potkategoriji Za Očuvanje vodnih resursa nagradu je dobila kompanija Coca Cola HBC Srbija i Crna Gora, dok su pobednici potkategorije Tranzicija ka cirkularnoj ekonomiji – u sektoru korporacija Atlantic grupa, a u sektoru malih i srednjih preduzeća – Steel Impex doo.

Za Očuvanje biodiverziteta nagrađena je kompanija Nestle Adriatic S. U potkategoriji Briga o zaposlenima dodeljene su dve nagrade: za korporaciju – kompaniji Delez Srbija, a u sektoru MSP – kompaniji FUSH doo.     

Nagrada za Odgovorno upravljanje – u kategoriji privrede dodeljena je kompaniji Delta holding, a u kategoriji finansijskog sektora – DDOR Novi Sad.

U kategoriji INOVACIJE priznanja su dobili: u kategoriji startup – kompanija Eco Hive, u kategoriji korporacije – Takeda Srbija, a u kategoriji malih i srednjih preduzeća – Strawberry Energy.

U kategoriji OBRAZOVNI PROGRAM dodeljene su nagrade u tri nagrade: u okviru obrazovnih institucija dobitnik je Centar za zelenu ekonomiju Univerziteta u Kragujevcu, za korporaciju dobitnik je Atlantic grupa, a za sektor malih i srednjih preduzeća – organizacija WWF (World Wildlife Fund Adria).

U kategoriji LIDER U ODRŽIVOM RAZVOJU nagrađena je Miriam di Traglia koja svojim angažmanom podstiče zelenu transformaciju u okviru – United grupe

Kako je ovo prva godina organizacije konkursa ‘ESG lideri’ u Srbiji zadovoljni smo brojem kompanija i organizacija koje su se prijavile i pokazale svoju predanost implementaciji ESG standarda u poslovanje, što je zaista ohrabrujuće i inspirativno. ESG standardi igraju ključnu ulogu u savremenom poslovnom svetu i sve veći broj kompanija prepoznaje važnost njihove primene. Ovaj konkurs je bio prilika da se pokaže na koji način su kompanije u Srbiji sposobne da budu lideri u oblasti inovacija i ekološke odgovornosti, te da doprinesu održivom razvoju društva i da se odgovorno ponašaju“, izjavila je Biljana Bogovac, rukovodeća partnerka PwC za Srbiju i Crnu Goru.

Žiri koji se sastojao od stručnjaka iz oblasti ESG, odgovornog upravljanja i filantropije, finansijskih tržišta, nauke i inovacija imao je zahtevan zadatak da odabere pobednike, a same nagrade predstavljaju važan korak ka ostvarenju vizije održivih rezultata koji štite životnu sredinu i unapređuju društvo.

Ovogodišnji konkurs “ESG Lideri” bio je prilika da se promoviše važnost ESG izveštavanja i prakse, koja je ključna za transparentnost i odgovornost kompanija prema svojim interesnim grupama. Informacije o ESG performansama kompanija su važne kako za investitore, tako i za potrošače i zaposlene, te je bitno da kompanije budu transparentne i odgovorne u vezi sa svojim ESG praksama.

Tagovi

Teme