Plodna zemlja

KLJUČ – novo „Naše selo“ „Znanje u poljoprivredi je važnije od radne snage“

Autor: Danijela Nišavić

„Ulažite u znanje! Ako ne znate, pitajte tu su stručnjaci Delta Agrara, pomoći će vam. Danas je važno koristiti znanje u poljoprivredi koje je već primenjeno, a taj model mi odavno koristimo, učeći iz iskustava razvijenih zemalja iz Zapadne Evrope. Videćete, biće rezultata.“

Ovim rečima Miroslav Mišković, predsednik Upravnog odbora Delta Holdinga, obratio se domaćinima sela Ključ, opština Mionica. Ovo selo koje postoji još od 1737. godine je četvrto po redu selo u Srbiji, koje je uključeno u projekat „Naše selo“ Delta Holdinga i Erste banke.

Nakon sedam godina i obnove Bačkog Novog sela, Dubočana i Male Jasikove u kojem je podržano više od 100 gazdinstava, Delta Holding je uvideo potencijal sela Ključ u Opštini Mionica kod Valjeva. Oni dobro poznaju domaćine, jer fabrika vode Mioni upravo je smeštena ovde gde teče Lepenica, gde je vrelo pet izvora, ušuškana među brdima, u podnožju Maljena.

Događaj u Ključu simbolično nazvan „Dan prvi“, okupio je meštane, članove uprave kompanija Delta Holding i Erste Banke, kao i predstavnike lokalne samouprave. Gosti su imali priliku da se uvere da selo u području Lepeničke klisure krije nadarene pevače i igrače kroz nastupe etno pevačkog društva „Mione“ i KUD  „Vojvoda“ iz Mionice.

„Uvek sam bio nezadovoljan mestom sela u društvu, kako se razvija i u kom pravcu taj razvoj ide. Kroz primer prva dva sela u Istočnoj Srbiji gde smo pokrenuli projekat „Naše selo“  koja smo unapredili pokazali smo kako društvo može da pomogne u razvoju. Selu najviše nedostaje znanje u poljoprivredi i ono što je najvažnije beskamatni krediti, da bi taj razvoj pokrenuli. U ovom trenutku mi to vama nudimo. Osnova razvoja Srbije treba da bude razvoj sela. Ona nestaju, propadaju i to jeste tužna priča. Obećavam veliku pomoć u znanju. Sa projektom „Naše selo“ počeli smo pre sedam godina i videćete šta će biti sa razvojem Ključa“, istakao je Miroslav Mišković.

Selo Ključ pripada opštini Mionica i deo je Kolubarskog okruga. Prema zvaničnim informacijama, selo broji 341 stanovnika, a ima okvirno 63 gazdinstva. Od toga, većina se bavi stočarstvom (56 se bavi govedarstvom, ovčarstvom i živinarstvom), a manji broj voćarstvom (njih 5) i povrtarstvom (njih 2). Najveći broj čini radno sposobno stanovništvo. Selo ima osnovnu školu koju u ovom trenutku, pohađa svega dvoje predškolaca i sedmoro dece u razredima od prvog do četvrtog.

„Zahvaljujući projektu „Naše selo“ i saradnji sa Delta Holdingom, bili smo u prilici da do sada podržimo više od 60 porodica u tri prethodna sela beskamatnim kreditima u ukupnom iznosu od oko 300.000 evra. Ovo je jedan od onih projekata koje svi volimo i do kojih nam je istinski stalo, jer znamo koliko je važno da se sačuva srpsko selo i da meštane ohrabrimo da ostanu na svojim imanjima. Poslovica i kaže da nas je selo odgajalo i odhranilo, kao i da nema jake Srbije bez zdravog sela“, rekla je Jasna Terzić, predsednica Izvršnog odbora Erste Banke.

Delta Holding projekat realizuje u saradnji sa Erste Bankom koja omogućava povoljne uslove kreditnog finansiranja meštanima „Naših sela“, a za koje kompanija Delta Agrar snosi troškove kamate. Ukupan iznos namenjen za kreditiranje je 250.000 evra, domaćinstva mogu da konkurišu za kredit maksimalnog iznosa 20.000 evra i rokom otplate do pet godina. Do sada se javilo 20 zainteresovanih.

Nakon zvaničnog dela, usledila je poseta poljoprivrednim gazdinstvima- Aleksandra i Radisava Aćimovića i Dragana Trifunovića. Putevi uski, vijugavi, dvorišta uređena.

Pravi srpski domaćini znaju kako se dočekuju dragi gosti – uz pogaču i so. Da posao bude berićetan. A ovaj deo Kolubarskog okruga nikad zeleniji, njive obrađene, kukuruz nikao, formira se polako i klasje pšenice. Puca lepota uz reku Lepenicu.

Domaćinstvo porodica Aćimović bavi se mlekarstvom, a njihove krave u proseku daju 17 litara mleka. Sa znanjem i primenom iskustva Delta Agrara očekivanja su da će biti i više.

„Znanje je važnije od radne snage! Učite, ima gde da se nauči i od koga. Slobodno pitajte našeg  Luku Popovića, direktora Delta Agrara, Dragana Bursaća, menadžera mlečnog govedarstva… Kako možete da budete pozitivni sa 17 litara mleka, u Delta Agraru postižemo 32 litara mleka po grlu! Vi ne možete da utičete na cenu, na to utiče tržište, ali možete da utičete na ishranu da dobijete što bolje prinose. Učite od nas, a kad nas pristignete, onda smišljate nešto novo“, poručio je Miroslav Mišković.

Ovo domaćinstvo planira izgradnju nove štale, a za šta će iskoristi kredit Erste Banke.

Foto: Danijela Nišavić

Drugo gazdinstvo Dragana Trifunovića se bavi stočarstvom, sejali su i malinu, jagodu. Dvorište uredno, sve na svom mestu. Od Luke Popovića dobili su i savet da posebno vode računa zbog pojave svinjske kuge.

„Selo u Srbiji mora da dobije veći značaj, učite, pitajte, ulažite u znanje. Znam da ćete sada pomisliti, pa šta sada Delta hoće od nas, kad nam ovo nudi? Budite sigurni – ne tražimo baš ništa. Ono što vam rodi, imate pravo da prodate kome želite. U slučaju da ne nađete kupca onda smo mi dužni da to otkupimo od vas. Apsolutno, ovaj projekat je naša dobra volja i način da pokažemo kako društvo treba da se odnosi prema selima“, poručio je Miroslav Mišković, predsednik Upravnog odbora Delta Holdinga.

Dugoročni cilj projekta „Naše selo“ je da naselja dostignu nivo modernih evropskih sela kroz unapređenje kvaliteta života i povratak dela odseljenog stanovništva. To je želja, a i namera domaćina Ključa.

Teme