Banke

Društvena održivost u praksi: Kako #OkvirPodrške unapređuje društvo u regionu

Nedavno je završen još jedan #OkvirPodrške, regionalni konkurs NLB Grupe, koji podržava inovativne kompanije i organizacije koje predlažu održiva rešenja za različite društvene izazove. Ovogodišnji finalisti bili su u prilici da se povežu sa poslovnom mrežom i investitorima, predstave svoje ideje široj publici i dobiju finansijsku podršku za realizaciju projekata.

Na ovogodišnjem konkursu učestvovalo je 300 kompanija, uduženja i organizacija, sa šest regionalnih tržišta na kojima posluje NLB Grupa, koje su predstavile svoje vizije održive budućnosti. U finale je ušlo ukupno 55 održivih projekta, od kojih je čak deset iz Srbije.

Jedan od finalista je novosadski Omladinski savez udruženja OPENS, koji godinama kroz različite programe podstiče mlade da aktivnije učestvuju u društvu razvojem različitih znanja i veština, podizanjem svesti o pravima i obavezama mladih, kao i jačanju  umreženosti omladinskih organizacija.

Među finalistima konkursa #OkvirPodrške je i Centar Zvezda, specijalizovan za rad sa mladima koji nemaju adekvatno roditeljsko staranje ili potiču iz izuzetno siromašnih i disfunkcionalnih porodica. Na konkursu su predstavili program podrške namenjen mladim devojkama iz rizičnih socijalnih grupa, u okviru ili van sistema socijalne zaštite.

Najbolji projekat iz Srbije je aplikacija za podršku osobama sa invaliditetom, koju je kreirala kompanija Inclusio. Ovaj projekt je osvojio drugo mesto na konkursu i 30.000 evra. Pobednik konkursa je kompanija Krožnik iz Slovenije koja je osvojila 50.000 evra, a trećeplasirana kompanija Alicorn iz Crne Gore je nagrađena sa 20.000 evra.

Konkurs #OkvirPodrške je pokrenut je pre četiri godine sa ciljem da podrži i popularizuje održive modele poslovanja, a u poslednje dve godine se proširuje i na projekte koji unapređuju zajednice i doprinose održivom regionalnom razvoju.

Teme