Hotel&Restoran&Kafić

McDonald’s Srbija platforma MALIM KORACIMA DO VELIKIH PROMENA

McDonald’s Srbija je pokrenuo platformu pod nazivom “Malim koracima do velikih promena” u okviru koje se nalaze svi projekti i inicijative kompanije koji se odnose na akcije u vezi sa klimatskim promenama, zaštitom prirodnih resursa, smanjenjem otpada i prelaskom na održivu ambalažu i igračke, ali i nizom volonterskih i akcija podrške lokalnoj zajednici.

Ulje koje se koristi u pripremi pomfrita kasnije postaje gorivo, dok se glicerin koristi za pripremu proizvoda koji se mogu naći u svakom domaćinstvu – od sredstava za čišćenje do kozmetičkih proizvoda.

U poslednjih 10 godina prerađeno je više od milion kilograma iskorištenog ulja i ušteđeno je više od 3,2 hiljade tona CO2.

Kompanija je aktivna u oblasti Energy savings. Restorani imaju plan uključivanja opreme. Cilj je da se oprema uključuje postepeno i u terminima kada je potrebna. Na taj način smanjuje se potrošnja električne energije. Takođe, kroz plan održavanja opreme utiče se na potrošnju energije – čisćenjem kondenzatora na rashladnim uređajima. Restoranski klima sistemi imaju rekuperatore energije. Koristi se izvlačenje vazduha iz restorana za dogrevanje ili rashlađivanje ulaznog vazduha u zavisnosti od doba godine i spoljašnje temperature. Na taj način se štedi energija.

McDonald’s u Srbiji od početka poslovanja podržava udruženja i institucije koje se bave decom. Kompanija pune dve decenije podržava udruženje Kreativno edukativni centar, koje brine o mladima sa smetnjama u razvoju i to kroz inkluziju mladih koji jednom nedeljno dolaze u McDonald’s restorane i pomažu u određenim poslovima i druže se sa zaposlenima i gostima i na taj način osećaju da su deo zajednice.

Za 36 godina koliko kompanija posluje u Srbiji kroz donaciju novca iz „humanitarnih kasica“, što su donacije gostiju kompanije McDonald’s, podržano je više od 100 institucija, asocijacija i udruženja. McDonald’s je sopstvenim novčanim donacijama takođe podržao različite edukativne, sportske, zdravstvene i kulturne organizacije. Pored toga, svakog meseca kompanija donira određenu količinu obroka ugroženim grupama naših sunarodnika u svim sredinama u kojima ima restorane. Tokom svih ovih godina kompanija McDonald’s Srbija je donirala više od 7.000 knjiga i slikovnica vrtićima, bibliotekama osnovnih škola i gradskim bibliotekama. Organizovan je veliki broj edukativnih radionica, dodeljene su stipendije talentovanim srednjoškolcima i studentima, donirane su Pančićeve omorike za dvorišta 12 osnovnih škola širom Srbije.

U okviru Happy Readers programa od 2019. u Happy Meal ponudi deci su na raspolaganju i knjige na različite teme – preko 350.000 knjiga roditelji su odabrali za decu za ovih 5 godina, a istraživanja pokazuju kako je čitanje važno jer podstiče maštu, učenje i razumevanje.

Klub „Mek volonteri“ se trudi da svakog meseca učestvuje u različitim društveno korisnim i odgovornim akcijama, kao što su pravljenje nakita i kićenje jelke sa mladima iz Kreativno edukativnog centra, ozelenjavanje gradskih površina, kroz podršku u pripremi radionica „Dan dečije igre u prirodi“ i mnogim drugim aktivnostima.

Akcije koje kompanija preduzima – zajedno sa svojim partnerima i dobavljačima širom sveta omogućavaju podršku lokalnim zajednicama, uprkos nepredviđenim globalnim izazovima. Samo zajedno kroz podršku možemo učiniti da svet u kome živimo bude bolje mesto i nama i generacijama koje dolaze. Samo zajedno, malim koracima možemo doći do velikih promena.

Teme