Voćarstvo i vinogradarstvo

Kompanija „Delta Agrar“ uspešno plasira na tržište voće proizvedeno po savremenom „zero residue“ konceptu

Foto: Delta Agrar

Prvoklasna trešnja je krupna, intenzivne boje, slatkog i prefinjenog ukusa. Meso joj je sočno, a spolja je sjajna i čvrsta. I najvažnija stvar – najlepša je i najukusnija kada se, kao u detinjstvu, jede direktno sa grane. Baš ovakve plodove voća, koje je sinonim za dečiju radost i rano leto, na tržište je plasirala kompanija „Delta Agrar“. Na rafovima prodavnica naći će se trešnje sa jasnom oznakom „bez ostataka pesticida“. Reč je o voću proizvedenom po najsavremenijim standardima, koje predstavlja svetski iskorak u voćarskoj proizvodnji.

Ovaj prestižni žig, na engleskom poznat kao „Zero Residue“, znači da voće na sebi nema merljivih ostataka pesticida po standardnim laboratorijskim standardima. To se postiže stvaranjem najboljih mogućih uslova za proizvodnju, pažljivim praćenjem voćki, kao i pravovremenim reagovanjem drugim zaštitnim sredstvima, najčešće biološkog porekla. Ukoliko se biljke tretiraju pesticidima – što je takođe u kontrolisanim uslovima dozvoljeno – to se čini u ranim fazama, što omogućava da na plodu u vreme berbe od njih ne ostanu ni najmanji ostaci. Tako se dobijaju zdraviji plodovi, koje nutricionisti rado smeštaju u tanjir pravilne ishrane.

Tehnolog proizvodnje voća sa plantaže „Delta Agrara“ u Zaječaru Zoran Đogić objašnjava da je proizvodnja bez ostataka pesticida izuzetno napredna i da omogućava bogatije i zdravije prinose.

– Investirali smo u moderan zasad. Postavljene su specijalne mreže koje ne dozvoljavaju kontakt voćki i insekata, čime se predupređuje pojava mnogih bolesti koje se u konvencionalnoj proizvodnji tretiraju pesticidima. Takođe, iznad voćnjaka je posebna folija, koja sprečava dodir sa kišom, koja je takođe među uzročnicima oboljevanja biljaka. Stabla se navodnjavaju metodom „kap po kap“, a uspostavljen je i uspešan sistem podsticanja oprašivanja i zaštite od mraza. Sve to smanjuje rizik od štetočina i bolesti, što drastično smanjuje potrebu za primenom pesticida – ističe Đogić.

„Delta agrar“ je koncept bez ostataka pesticida uspešno primenio na dve izuzetno kvalitetne i tražene sorte – „reginu“ i „kordiju“, koje se i u svetu smatraju „kraljicama“ ovog voća. Polje na kome su proizvedene trešnje sa ovim žigom prostire se na površini od 10 hektara.

– Jabuke po ovom konceptu proizvodimo već četiri godine. Prošle godine smo prvi put pokušali sa trešnjama, na probnoj površini od tri hektra. Rezultati su bili više nego dobri, pa smo ove godine drastično podigli proizvodnju. Berba upravo počinje, a rod je po svim parametrima odličan – navodi Đogić.

Koncept proizvodnje voća bez ostataka pesticida po mnogo čemu je pionirski i u Evropi. Razvijen je kao odgovor na zahtev tržišta za zdravijom hranom. Voće sa ovom oznakom retko je i u evropskim supermarketima, a Srbija je uspešno uhvatila korak sa globalnim trendom u poljoprivredi.

Najtraženije sorte u Evropi

Trešnja sorte kordija koja je u „Delta Agraru“ proizvedena u okviru koncepta bez ostataka pesticida ima krupan mesnati plod tamno-crvene, gotovo crne boje. Slatkog je i punog ukusa, i ima srednje vreme zrenja. Reč je o evropskoj sorti, koja je apsolutno dominantna na plantažama i u prodaji Nemačke, Francuske, Belgije, Holandije…

Plodovi sorte „regina“ jarko su crvene boje, a odlikuje ih čvrstina, velika količina slasti i bogatstvo ukusa. Ova sorta stiže kasnije, pa se u domaćim uslovima bere u drugoj polovini juna, što je vreme kada su ostale sorte uveliko prošle.

Teme