Info

OD 12. do 14. jula tradicionalna manifestacija KOSIDBA NA RAJCU

Foto: Pixabay.com

Kosidba na Rajcu, čuvena manifestacija sa tradicijom dužom od pola veka biće održana od 12 do 14. jula 2024.

Prvo takmičenje kosaca na Rajcu, ali i veliki narodni vašar odigrali su se 1892. godine. Tek kasnije, šezdesetih godina prošlog veka, javila se ideja da Kosidba na Rajcu postane turistička manifestacija, navode organizatori na svom sajtu.

Kosidba na Rajcu nije samo takmičenje kosača, već i prikaz tradicije: od okupljanja kosača, zdravičara, trubača, vodonoša, do kosačkog ručka na travi i kulturno zabavnog programa.

Smotra ima i međunarodni karakter. Na Kosidbi su do sada učestvovali kosci iz Francuske, Islanda, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske, Norveške… Svake godine učestvuju najbolji kosci iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Zlatnu kosu do sada je najviše, čak sedam puta – osvajao Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada.

Sem najboljeg kosca – kome se meri brzina, širina, kvalitet, ujednačenost otkosa, bira se i đidija ili kozbaša, kosac koji se najlepše odeva, peva, igra, ima najlepši stas…

Ovogodišnja priredba počinje običajem da đidija kosu otkuje onoliko puta koliko je do tada manifestacija održano. Potom, defile kosaca stiže na livade za košenje, a pre takmičenja tradicionalno se priređuje revijalno košenje trave.

Teme