Točkovi&Pruga&Nebo

PREDSTAVLJAMO DEFENDER OCTA NOVI MAJSTOR EKSTREMNIH PERFORMANSI U DRUMSKOJ I TERENSKOJ VOŽNJI

Predstavljamo novog heroja originalnog britanskog avanturističkog brenda Defender: Novi Defender OCTA. Najčvršći, najsposobniji i najluksuzniji model u nezaustavljivoj porodici 4 x 4, koji podiže sposobnosti Defendera 110 na jedinstveni nivo.

Pokretan 4,4-litarskim Twin Turbo blago hibridnim motorom V8, model OCTA je najekstremniji i najsnažniji Defender do sada, sa 635 KS i obrtnim momentom do 750 Nm 1 koji omogućava 0–100 km/h za 4,0 sekunde (0–60 mph za 3,8 sekundi). Detaljno revidirane komponente suspenzije sa inovativnim tehnologijama, uključujući i suspenziju 6D Dynamics, obezbeđuju podizanje njegovih dinamičkih sposobnosti na nove nivoe.

Eksterijer je odvažniji i čvršći nego ikad, a prepoznatljivog karaktera. Visina u vožnji je povećana, njegov stav je proširen, a lukovi točkova rašireni za zadivljujuću izražajnost. Redizajnirani branici pružaju poboljšane uglove prednjeg i zadnjeg prepusta, dok čvrsta zaštita šasije daje vozačima samouverenost za dalje istraživanje na neravnim podlogama. I prolaziće kroz dublju vodu od bilo kog prethodno proizvedenog Defendera – do jednog metra.

Mark Kameron, glavni direktor, Defender, rekao je: „Sa Novim Defenderom OCTA uspeli smo da otključamo puni potencijal Defendera. On je definicija raspona sposobnosti i dokaz onoga što možemo da postignemo korišćenjem najboljih tehnologija i talenata u našem inženjerskom odeljenju. Sa svojim snažnim motorom V8, revolucionarnom tehnologijom suspenzije 6D Dynamics, izvrsnom završnom obradom i jedinstvenim detaljima, on je redak, neverovatno čvrst i inherentno poželjan.“

Naziv novog Defendera OCTA potiče od najčvršćeg i najpoželjnijeg minerala na zemlji – dijamanta – i oktaedarskog oblika koji mu daje prepoznatljiv izgled i trajnost. Ovaj je oblik takođe inspirisao i novu prepoznatljivu grafiku, koja ga označava kao vodećeg Defendera – snažan i otporan, ali istovremeno i upečatljiv, redak i poželjan.

Svaki Defender OCTA odlikuje se novom zaokruženom grafikom dijamanta, uključujući i sjajni crni dijamant u mašinski obrađenom i peskarenom disku od titana na svakom panelu sa prepoznatljivom grafikom.

Potpuni luksuz Defendera OCTA otelotvoren je u Defenderu OCTA Edition One, koji je dostupan u prvoj godini proizvodnje. Odlikuje se posebnim specifikacijama, završnim slojem u ekskluzivnoj novoj Faroe zelenoj sa besprekornim enterijerom Khaki i Eboni UltrafabricsTM PU, novim detaljima Chopped Carbon Fibre i 20-inčnim kovanim alu felnama sa izborom guma za sve terene ili opcionim posebno razvijenim gumama za sve terene.2

Performanse bez premca

Novi Defender OCTA donosi Defenderu dosad neviđene performanse. Pokretan 4,4-litarskim Twin Turbo blago hibridnim motorom V8 od 635 KS u kombinaciji sa automatskim menjačem sa osam stepena prenosa visokih i niskih raspona zupčanika, ovo je najsnažniji i najekstremniji Defender do sada. Novi Defender OCTA dostići će brzinu do 155 mph kada je opremljen 22-inčnim lakim alu felnama i gumama za sva godišnja doba.

Sa obrtnim momentom od 750 Nm 1 (do 800 Nm sa izabranim modom Dynamic Launch) i podešen za usklađenost sa jedinstvenim performansama vozila na svim terenima, Novi Defender OCTA sposoban je da ubrza 0–100 km/h za 4,0 sekunde (0–60 mph za 3,8 sekundi), dok je vršni okretni momenat dostupan pri samo 1.800 o/min sve do gotovo 6.000 o/min, za izuzetne vozne karakteristike.

Neverovatne sposobnosti i trajnost

Dinamičke sposobnosti novog Defendera OCTA nadilaze ono što je bilo koji Defender do sada postigao, sa predstavljanjem hidraulički međupovezane tehnologije suspenzije 6D Dynamics po prvi put na Defenderu, uz opsežne promene hardvera i geometrije. Jedinstveno je što je dizajniran da bude podjednako zabavan za vožnju na drumu kao i van njega, bez kompromisa.

Defender OCTA je povišen za 28 mm uz stav proširen za 68 mm, radi postizanja vrhunskog razmaka od tla i stabilnosti. Kako bi bile obezbeđene neuporediva samouverenost i kontrola na svakom terenu, uz najveću moguću artikulaciju točkova u terenskoj vožnji i smanjeno valjanje na drumu, revidirane komponente suspenzije uključuju duže i čvršće poprečne viljuške i jedinstvene aktivne amortizere sa odvojenim akumulatorima. Takođe se odlikuje i poboljšanim prednjim kočionim diskovima od 400 mm sa kleštima Brembo i najboljim odnosom brzine okretanja volana od svih dosadašnjih vozila Defender, za trenutnu, preciznu reakciju.

Prilagođeni program testiranja i razvoja sa više od 13.960 dodatnih testova, uključujući i off-road izdržljivost pri velikim brzinama, kao i izdržljivost pri velikim brzinama na drumu, morao je biti izrađen za Defender OCTA, jer je tim zašao u nikad ranije neistražena područja sposobnosti i robusnosti.

Džamal Hamedi, direktor SVO-a, JLR, izjavio je: “Naši stručnjaci za visoke performanse postigli su nemoguće sa Defenderom OCTA, radeći neumorno tokom poslednje tri godine kako bi stvorili najsposobniji Defender do sada – bez obzira na podlogu na kojoj u njemu uživate. Ponovo su izradili inženjerske projekte za komponente u celom vozilu kako bi obezbedili da Defender OCTA bude savršeni saputnik za epske avanture bilo gde na planeti.”

Napredna mreža hidraulički međupovezanih stalno promenljivih poluaktivnih amortizera doslovno uklanja uzdužne i poprečne rotacije na drumu, dok sistem 6D Dynamics takođe doprinosi jedinstvenoj udobnosti i prefinjenosti Defendera.

Na neravnom terenu, 6D Dynamics omogućava bolju artikulaciju točkova i uhvatiće se u koštac čak i sa ekstremnijim preprekama, što znači da klijenti mogu da povedu svoje avanture još dalje i u vrhunskoj udobnosti.

Pune sposobnosti Novog Defendera OCTA – koji može automatski da otkrije podlogu na kojoj se vozi i u skladu sa tim optimizuje svoje dinamičke postavke – otključane su putem njegovih unapređenih modova. Uz zadati mod Comfort (Udobnost), dinamički mod Dynamic pruža vrhunsko iskustvo na drumu usmereno na performanse, podešavajući postavke upravljanja, ubrzanja i suspenzije vozila jednim pritiskom na prozirno dugme sa poznatim logotipom na kolu volana.

Dugi pritisak na isto dugme pristupa modu OCTA, prvom Defenderovom namenskom off-road modu vožnje koji je usmeren na performanse. Taj način posebno je razvijen kako bi bila obezbeđene vrhunska kontrola i samouverenost vozača. Mod OCTA takođe omogućava i mod Off-Road Launch za optimalno ubrzanje na mekim podlogama. A u kombinaciji sa najnižim postavkama kontrole prianjanja (TracDSC ili isključen DSC), aktivira i jedinstvenu Off-Road ABS kalibraciju za optimalne performanse kočenja, takođe i na mekim površinama.

Za više tehničku terensku vožnju, Defenderov paket poznatih modova Terrain Response ostaje na dohvat ruke vozaču, sa specifičnim kalibracijama za pesak (Sand), blato (Mud) i kolotrage (Ruts), travu (Grass), šljunak (Gravel), sneg (Snow) i prelaz preko stena (Rock Crawl) – uz pomoć pomagala za vozača u terenskoj vožnji kao što je tehnologija ClearSight Ground View3, zbog koje poklopac motora zapravo postaje proziran, čime se poboljšavaju preglednost i samouverenost van utabanih staza.

Samouvereni eksterijer

Defenderov zadivljujući stav i fokus na sve terene dobili su odvažan novi stav u Defenderu OCTA. Odlikuje se gumama od 33 inča, koje su najveće do sada ugrađene u serijski Defender, uključujući i naprednu gumu za sve terene1 Goodyear razvijenu posebno za model OCTA. Za njih su bila potrebna proširenja lukova točkova, koji dopunjavaju prednji deo karoserija optimizovan za terensku vožnju sa jedinstvenim dizajnom rešetke koji omogućava veći protok vazduha ispod poklopca motora, novim zadnjim branikom u koji je integrisan aktivni izduvni sistem sa četiri izlaza, čvrstom donjom zaštitom uključujući prednji donji štitnik od aluminijumske legure sa grafitnim završnim slojem i izloženim prednjim i zadnjim Phosphor bronzanim tačkama za izvlačenje.

Paleta boja Defender OCTA uključuje dva ekskluzivna nova premium metalik završna sloja: Petra bronzana i Faroe zelena, uz Carpathian sivu i Charente sivu, dok svi modeli Defender OCTA imaju kontrastni krov i vrata prtljažnika u sjajnoj Narvik crnoj. Klijenti mogu dodatno da individualizuju svoje vozilo opcionim mat Zaštitnim filmom radi dodatne zaštite karoserije u zahtevnim uslovima, dodajući i sofisticirani izgled koji naglašava njegovu prepoznatljivu siluetu i sofisticiranu pojavu.

Faroe zelena je ekskluzivno dostupna uz Defender OCTA Edition One, kao i Chopped Carbon Fibre detalji. Ovaj vrlo prepoznatljiv završni sloj, koji uključuje reciklirane sirovine, sadržan je u natpisu na poklopcu motora Defender, okvirima ventilacionih otvora na blatobranu i okvirima ventilacionih otvora na poklopcu motora, kao i na naslonima prednjih sedišta i ukrasima središnje konzole u kabini.

Opciona dodatna oprema, ekskluzivna uz novi Defender OCTA, naglašava njegov dizajn i sposobnosti, uključujući i dvostruki povišeni usis vazduha – dizajniran posebno za ovo vozilo – sa detaljima Chopped Carbon Fibre, dodatno uz komplet za montažu vitla za ekstremnije off-road avanture.

Upečatljiv, prožimajući enterijer

U enterijeru, probrane kolekcije pretvaraju Novi Defender OCTA u nešto zaista izuzetno. Dostupne su dve veoma izdržljive opcije UltrafabricsTM PU – 30 posto lakše od tradicionalne kože. Ova završna obrada sedišta je standard uz Defender OCTA Edition One, u duo-tone Khaki i Ebony, sa tkanom tkaninom i minimalističkom, bešavnom završnom obradom.

Za Defender OCTA, standard u enterijeru je nova Burnt Sienna poluanilinska koža, sa Ebony tekstilnim ukrasima KvadratTM. Alternativno, svaki Defender OCTA može biti specifikovan materijalom UltrafabricsTM PU u tonovima Light Cloud i Lunar, ili Ebony poluanilinskom kožom.

Prvi red u Defenderu OCTA ima potpuno nova sedišta Performance sa više podrške jastucima i integrisanim naslonima za glavu. Bliska Defenderova povezanost sa muzikom dolazi do izražaja uz prožimajuću audio-tehnologiju Body and Soul Seat – koja je po prvi put dostupna u Defenderu.

Tehnologija Body and Soul Seat razvijena je u saradnji sa stručnjacima za muzičku industriju SUBPAC i Univerzitetom Coventry, što omogućava vozaču i suvozaču da osete muziku, osim što je čuju. Dostupno je i šest velnes programa koji pomažu opuštanju putnika ili poboljšanju kognitivnih reakcija u pokretu, zavisno od njihovih želja.

Nove knjige narudžbina za Defender OCTA službeno se otvaraju uskoro, po indikativnoj ceni od 145.300 £ (OTR) u UK. Novi Defender OCTA Edition One, dostupan tokom prve godine proizvodnje, po indikativnoj ceni od 160,800 £ (OTR) u UK. Novi heroj visokih performansi za sve terene biće po prvi put predstavljen javnosti od 11. do 14. jula na Festivalu brzine Gudvud 2024.

Teme