Info

FINANSIJE TOP 2019/20 Rast premije osiguranja, Dunav i dalje lider

Profit i rast
Foto: Pixabay.com

Prvi na listi osiguravača po ostvarenoj premiji u 2019. godini je Dunav osiguranje sa premijom od 28,4 milijardi dinara. Osiguravajuća društva u Srbiji u prošloj godini zabeležila su rast ukupne premije osiguranja za osam odsto realno u odnosu na 2018. godinu, a tržište je imalo značajan rast određenih vrsta osiguranja, navodi se u ediciji „Finansije TOP“, koju tradicionalno objavljuje ekonomski mesečnik „Biznis i Finansije“.

Kada je reč o poslovanju osiguravajućih društava, rang lista u 2019. je gotovo nepromenjena u odnosu na godinu ranije. Dunav osiguranje je i dalje na prvom mestu po visini premije od preko 28,4 milijardi dinara, sledi ga Đenerali osiguranje sa više od 23 milijarde dinara premije, a među prvih pet su DDOR, Viner štediše i Triglav osiguranje.

Analiza pokazuje da se uvećala premija unit linked osiguranja koje je povezano sa ulaganjem u investicione fondove, te prinos direktno zavisi i od samih prinosa investicionih fondova. Rast od 140 odsto (221,5 miliona dinara premije) zvuči impresivno, ali treba imati na umu da je iznos ove premije u 2018. bio nizak i iznosio je oko 92 miliona dinara, ističe se u ediciji „Finansije TOP“.

Zabeležen je i rast dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja za 30 odsto, kao i osiguranja od opšte odgovornosti za 20 odsto. U segmentu osiguranja života sve manje se govori o štednji i u strukturi premije rastu polise riziko osiguranja. t

Teme