Banke

ISTIČE drugi moratorijum, banke šalju NOVE planove otplate klijentima, pred njima TRI mogućnosti

Zgrada Udruženja banaka Srbije Foto: Promo

Drugi zastoj u otplati obaveza prema bankama ističe u sredu, 30. septembra. Banke će u narednim danima klijentima koji su prihvatili moratorijum dostaviti novi plan otplate, putem pošte ili mejlom, a klijenti će imati 7 dana da se o ponuđenom planu izjasne.


„Savetujemo klijentima da s pažnjom pročitaju dopis svoje banke i odaberu opciju koja im najviše odgovara. Prva mogućnost je da prihvate plan otplate koji ponudi banka, u kome je rok otplate produžen za dužinu trajanja moratorijuma, a kamate iz moratorijuma raspoređene na preostalo vreme otplate kredita. Druga mogućnost, ako im to finansijska situacija dozvoljava, jeste da odjednom plate zaostale rate sa kamatom i nastave otplatu prema dosadašnjem planu. Treća mogućnost je da plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratorijum. U svakom slučaju odluka je na građanima i važno je da oni to znaju“, kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Drugi moratorijum prihvatilo je 82% građana i 69% preduzeća. Ukupna vrednost zaustavljenih obaveza iznosi skoro milijardu evra. Od izbijanja krize zbog pandemije Covid-19 banke su se na različite načine uključile da omoguće stanovništvu i preduzećima da lakše savladaju posledice. Prvi moratorijum proglašen je u martu i bio je vredan oko 2 milijarde evra, drugi krajem jula (vrednost skoro
milijardu evra), dok je garantna šema za kreditiranje preduzeća bila vredna oko 2 milijarde evra, navodi se u saopštenju Udruženja banaka Srbije.

Teme