Foto: Danijela Nišavić
Banke

Dodatnih 10 miliona evra za mala i srednja preduzeća Novac za poljoprivrednu, građevinsku i proizvodnu opremu i komercijalna vozila

EBRD i EU su naveli da će nova kreditna linija podržati preduzeća tokom i nakon pandemije koronavirusa. Investicija će, kako je saopšteno, pomoći malim i srednjim preduzećima u Srbiji da ulažu u unapređivanje svoje opreme i procesa proizvodnje do EU standarda, posebno kada je reč o kvalitetu i bezbednosti, zaštiti okoline, kao i zdravlja i bezbednosti radnika. U Srbiji se ovaj program ostvaruje u saradnji sa Ministarstvom privrede, a resorni ministar Goran Knežević kaže da je na predlog Ministarstva privrede, EU iz pretpristupnih (IPA) fondova odobrila dodatnih 10 miliona evra za Program za podsticanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Srbiji, koji se već realizuje u regionu.

Kredit je deo šireg EBRD/EU programa za unapređivanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća širom Zapadnog Balkana. Dok EBRD i njeni finansijski partneri pomažu privrednicima da finansiraju modernije procese proizvodnje, EU pruža sredstva za identifikovanje najpogodnije opreme i procesa, kao i podsticajne isplate za uspešno završene projekte.

Direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitai ističe da je EBRD izuzetno posvećen pružanju podrške preduzećima i ekonomiji u Srbiji tokom ovih izazovnih vremena i da će nov finansijski paket izgraditi konkurentnije kompanije, doneće kvalitetnije proizvode na lokalno tržište i otvoriće nove prekogranične mogućnosti trgovine za lokalna mala i srednja preduzeća.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrizi rekao je da EU donira srpskim malim i srednjim preduzećima do 15 odsto od ukupnog iznosa zajma.

„Pokrenuta je nova kreditna linija od 10 miliona evra kako bi srpska preduzeća učinila otpornijim i konkurentnijim na regionalnom i globalnom tržištu“, rekao je Fabrici.

Ministar privrede Goran Knežević kaže da je na predlog Ministarstva privrede, EU iz pretpristupnih (IPA) fondova odobrila dodatnih 10 miliona evra za Program za podsticanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Srbiji, koji se već realizuje u regionu.

„U novonastaloj situaciji izazvanoj pandemijom Kovid -19, još jedna finansijska institucija pristupa Programu, koji će ohrabriti privrednike da nastave sa investicijama u savremenu opremu koja je u skladu sa EU standardima i na taj način postanu konkurentniji“, istakao je Knežević.

Ova pomoć će, napominje, značiti više novca za mala i srednja preduzeća, što će doprineti boljem životnom standardu građana.

Predsednik Upravnog odbora Intesa Leasing u Srbiji Darko Popović naglasio je da je uveren da će u sklopu ove kreditne linije u vrednosti od 10 miliona evra, malim i srednjim preduzećima ponuditi olakšan pristup finansijskim sredstvima za nabavku građevinske, poljoprivredne i proizvodne opreme i komercijalnih vozila kako bi poboljšali svoju konkurentnost.

Teme