Info Kako da...

Privrednici iz sveta lakše u Srbiju, uz najavu Privrednoj komori, a evo šta čini pojednostavljenu proceduru

Foto: Pixabay.com

Poslovni ljudi iz čitavog sveta, strani i domaći državljani koji u našu zemlju dolaze zbog posla, na inicijativu Privredne komore Srbije, od danas granicu Republike Srbije mogu da pređu po pojednostavljenoj proceduri, drugačijoj od pravila koja važe za ostale putnike.

Na inicijativu Privredne komore Srbije, Vlada Srbije je stranim i domaćim državljanima koji iz poslovnih razloga dolaze u Republiku Srbiju, a prilikom ulaska ne poseduju negativan RT-PCR test na virus SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, ne stariji od 48 časova,  omogućilo da  pređu granicu uz prethodnu najavu Komori, a da naknadno, u roku od 24 sata po ulasku u zemlju, pribave i dostave  negativan antigen test na prisustvo virusa SARS-Cov-2 ili RT-PCR test, izdat od strane referentne laboratorije Republike Srbije.

„Srbija je, i u ovim okolnostima,  kada većina zemalja propisuje dodatna ograničenja, našla način, da uz uvažanje epidemioloških mera, poslovnim ljudima iz celog sveta, kompanijama ovde već prisutnim i onima koje dolaze zbog budućih poslova, pojednostavljenjem procedura za ulazak u zemlju, olakša poslovanje, uz podršku Privredne komore u obavljanju potrebnih formalnosti“, izjavio je  Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. 

Čadež je podsetio da poslovna putovanja i kontakti privrednika nisu stvar izbora, već potreba biznisa i  izrazio nadu  da će  primer  Srbije slediti i druge države,  kako bi kompanije svuda u svetu, i u uslovima globalne zdravstvene krize, završavale poslove uz što manje troškova i gubitka vremena i  iz pandemije izašle sa što manje posledica.

Nova pravila važe od 21. januara

Po novim pravilima, koja važe od 21. januara, vlasnici, menadžeri i zaposleni u njihovim kompanijama koji nameravaju da iz poslovnih razloga  dođu u Srbiju, najaviće prethodno svoj dolazak Privrednoj  komori Srbije  koja će o tome blagovremeno, obavestiti graničnu policiju, kako bi im bio omogućen prelazak granice. Po ulasku  u zemlju testiraće se u srpskoj referentnoj laboratoriji, test dostaviti Komori i ukoliko je negativan nastaviti planirane aktivnosti.

Koje podatke bi trebalo da sadrži zahtev

Za najavu dolaska i sve potrebne informacije i podršku potrebno je da se obrate Privrednoj komori Srbije 48 sati pre planiranog ulaska u Srbiju posredstvom emaila: inocovid19@pks.rs.

Zahtev koji se upućuje Privrednoj komori Srbije treba da obuhvati sledeće podatke:

  • Ime i prezime osobe koja iz poslovnih razloga najavLjuje ulazak u Srbiju
  • Broj pasoša i naziv države koja je izdala pasoš
  • Kratak opis poslovnih razloga ulaska u Srbiju
  • Datum i mesto  ulaska u Srbiju, broj leta i naziv avio kompanije, odnosno registarska oznaka putničkog motornog vozila
  • Datum ulaska u Srbiju i datum planiranog izlaska iz Srbije
  • Adresa na kojoj će lice boraviti dok je u Srbiji
  • Kontakt telefon i mejl adresa lica za vreme boravka u Srbiji

Na koga se neće odnositi nove procedure

Nove procedure neće se primenjivati na one koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije, a kojima je prethodnom odlukom omogućen ulazak u Srbiju bez PCR testa.

 Uputstvo objavljeno u Službenom glasniku Republike Srbije .docx

Teme