Podsticaji

POZITIVNO iskustvo poljoprivrednih gazdinstava VEMIĆ i RUŽIČIĆ iz Trnave PODSTICAJIMA ministarstva poljoprivrede do mehanizacije, protivgradne zaštite i sadilica

Foto: Pixabay.com

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović posetio je gazdinstvo Vemić iz Trnave u kojem živi i radi jedanaest članova porodice. Braća Vemić, Živorad i Veljko, od kojih svako ima svoje registrovano poljoprivredno gazdinstvo konkurisali su i dobili sredstva sa mehanizaciju i protivgradnu zaštitu. Oni su među deset mladih poljoprivrednika sa teritorije Grada Čačka koji su prošli konkurs Ministarstva poljoprivrede gde mladi dobijaju milion i po dinara avansno a ta sredstva je potrebno opravdati devedeset dana od momenta uplate i prijema rešenja. Njihovo učešće je dvadeset i pet posto. Tako je čak 13 miliona dinara otišlo na teritoriju Čačka što je impresivan iznos imajući u vidu da ceo lokalni budžet za subvencije iznosi 45 miliona dinara.

Živorad Vemić kaže da je konkurisao za atomizer jer će mu značiti u daljem radu, lakšoj zaštiti bilja i kvalitetnijim plodovima i za tarup koji će mu omogućiti lakšu obradu voćnjaka:

“Naše proizvode izvozimo najviše u Rusiju. Površina voćnjaka je oko dvanaest hektara sve ukupno sa braćom. Od povrtarstva imamo paradajz koji se prostire na dva hektara na otvorenom, krompir na oko hektar ali više nećemo da ga proizvodimo zbog cene i kupus radi prečišćavanja zemlje jer posle njega može da se posadi neka druga biljka koja lakše uspeva.“

Njegov brat od strica Veljko koristio je do sada subvencije grada Čačka za navodnjavanje. On se opredelio za podizanje protivgradne mreže na zasadu jabuka zlatni delišes i džeromajn na površini oko 1,5 ha:

“Na ovoj površini ima oko pet i po hiljada sadnica otprilike. Zasad je star tri godine. Naša porodica se bavi  voćarstvom skoro dvadeset godina a prvu protivgradnu mrežu smo podigli pre deset godina. Mi mlađi polako preuzimamo posao na sebe i to nam je glavni prihod.“

Sve više i mladih žena se javlja na konkurs za podsticaje

Na prvi konkurs za mlade poljoprivrednike prijavilo se oko 650 mladih a prethodne godine čak njih pet i po hiljada od kojih veliki broj žena. Ministarstvo poljoprivrede želi da ovim putem pomogne da se što veći broj žena uključi u jedan sasvim novi i moderniji način proizvodnje u poljoprivredi. Jedan od primera dolazi iz Baluge kraj Čačka.

Aleksandra Ružičić, mlada poljoprivrednica, je putem podsticaja nabavila sadilicu za papriku. Ona sa suprugom obrađuje petnaest hektara zemlje na kojim se nalaze četiri kulture:

“Etapno se radi proizvodnja, a kulture koje radimo su paprika, krompir, kupus i zelena salata. Prvi put sam konkurisala za subvencije i ostvarila sam pravo na dve mašine od kojih je jedna isporučena a druga će uskoro. Ovo mi mnogo znači i koristim priliku da se zahvalim Ministarstvu poljoprivrede koje mi je omogućilo da unapredim proizvodnju i da se posao lakše obavlja. To je sadilica kontejnerskog tipa, namenjena sadnji na malč foliju i odmenjuje dosta radne snage. Druga mašina koja treba da stigne je freza bankerica koja služi za formiranje bankova za krompir i povećava njegov prinos za nekih trideset posto.“

Aleksandra i njen suprug su pravi primer zajedno sa porodicom Vemić kako se može lepo i uspešno živeti na selu sa svim komforom koji postoji i u gradu. Jedini problem predstavljaju lokalni prilazni putevi koji još nisu asvaltirani ali se nadaju da će se i to desiti uskoro.

Kada je reč o subvencijama za mlade poljoprivrednike najveći iznos za koji se moglo konkurisati je milion i po dinara. Taj novac se mogao iskoristiti za nabavku tanjirača, freza, drljača i druge mehanizacije, a sredstva za nabavku su se mogla uložiti i u sadni materijal za podizanje voćnjaka, nabavku grla i junadi za tov, navodi se u tekstu na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Teme