Energija

Svetski dan energetske efikasnosti 5. marta Tačno u podne onlajn konferencija Novosadskog sajma

Foto: Pixabay.com

Početak marta na Novosadskom sajmu, je i do sada bio posvećen energetici i investicijama. Ove godine, na Svetski dan energetske efikasnosti, u petak, 5. marta, od 12 časova, u hibridnom okruženju biće održana konferencija Energetska tranzicija: Zagrljaj. Ili sudar? Na taj način biće iskorišćena prilika da sagovornici iz celog sveta razmene znanja i iskustva, kako globalna, tako i lokalna. Prednost onlajn konferencije je i što će publika razgovorima lako moći da pristupi u realnom vremenu, ali i naknadno.

Glavno pitanje koje nameće sadašnje, ali i buduće vreme je: „Imamo li i možemo li da postignemo dobar tempo u trci za održivošću?“.
Odgovore će kroz nekoliko tema davati govornici iz zemlje i sveta, Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Republici Srbiji, dr Bo Jin, izvršni direktor Globalne organizacije za razvoj i saradnju energetske interkonekcije Kancelarije u Evropi, dr Feliks Mates, koordinator istraživanja javnih politika energetike i klime, Instituta za primenjenu ekologiju u Frajburgu, predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Saša Vasilić, zamenik predsednika Opštine Priboj i generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković. Moderator će biti Aleksandar Macura, direktor programa u RES fondaciji.


Cilj konferencije je da se razgovorima celokupna zajednica podstakne na razmišljanje, praćenje i stvaranje preduslova za postizanje odgovarajućeg tempa u trci za održivošću, sa idejom da se u Novom Sadu na Sajmu, kada to epidemiološka situacija dozvoli, razgovara o tome kako stići na cilj, a izbeći „sudar“, navode iz Novosadskog sajma.

Onlajn konferenciju organizuju Novosadski sajam i RES fondacija, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Fridrih Ebert fondacije.

Teme