Info

U APRILU veliki onlajn susret privrednika Srbije i regiona sa privrednicima Portugalije

Foto: PKS

Privredna komora Srbije (PKS) u saradnji sa ambasadom Portugalije u Srbiji organizovaće veliki onlajn susret privrednika Srbije i regiona sa privrednicima Portugalije, dogovoreno je na sastanku predsednika PKS Marka Čadeža sa ambasadorkom te zemlje u Srbiji, Marijom Viržinijom da Silva Pina.

Čadež i ambasadorka Portugalije razgovarali su o unapređenju privredne saradnje dve zemlje. Portugalija je u januaru započela šestomesečno predsedavanje EU.

„Mi jedni o drugima ne znamo dovoljno, time ni naši privredni odnosi nisu onakvi kakvi bi mogli da budu. Ono što planiramo jeste sektorski i jasno definisan onlajn susret privrednike iz Srbije i regiona sa privrednicima iz Portugalije. Razgovaraćemo o saradnji u oblasti IT, obnovljivih izvora energije u čemu je Portugalija vrlo uspešna, o saradnji u prehrambenoj industriji i poljoprivredi. Želimo da dobijemo tačan i jasan pregled oblasti u kojima možemo da sarađujemo“, izjavio je Čadež nakon sastanka u Privrednoj komori Srbije.

Predsednik PKS je dodao da će ovaj susret privrednika zapravo biti uvod u planiranu posetu državnog sekretara Portugalije, koji bi u Srbiju doveo i veliku ekonomsku delegaciju s ciljem unapređenja ekonomske saradnje dve zemlje. 

Na sastanku je razgovarano o postizanju sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Portugalije, a ambasadorka je pozvala srpska inovativna preduzeća iz oblasti turizma da se prijave na konkurs za startape Instituta obrazovanja i nauke iz Lisabona (ISEC).

Portugalija je zainteresovana za unapređenje saradnje u oblasti turizma dve zemlje i ulaganje u kapacitete na našim prirodnim jezerima, i za saradnju Beograda i Lisabona kao city break destinacija.

Srbija i Portugalija  – ekonomska saradnja

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Portugalije iznosila je u 2020. godini 77,5 miliona evra što je povećanje od 7,8 odsto u odnosu na 2019. godinu. Vrednost izvoza Srbije u prošloj godini iznosi 22,7 miliona evra, što je od 23,4 odsto više u odnosu na 2019. godinu.  Vodeći izvozni proizvodi Srbije su delovi i pribor mašina, hartija i karton premazani plastikom, spoljne pneumatske gume, preparati za pranje i čišćenje… U 2020. godini 1.083 domaćih privrednih subjekata ostvarilo je spoljnotrgovinsku robnu razmenu sa Portugalijom. U Srbiji posluje 14 kompanija sa većinskim portugalskim kapitalom.

Teme