Banke Info

Sajber napadi za vreme pandemije porasli za 400 odsto, evo gde PRETI NAJVEĆA OPASNOST

Nagli porast elektronske trgovine u Srbiji i svetu stvorio je brojne prednosti i mogućnosti, ali prelazak sa offline na online doneo je i izazove sa kojima se suočavaju potrošači i trgovci, pre svega – online napade. O tome svedoči podatak da su tokom prošle godine sajber zloupotrebe povećane za čak 400 procenata od pojave pandemije COVID-19. Napadači su nastavili da primenjuju isprobane metode poput fišinga, ali su razvili i nove vidove zloupotreba prilagođene povećanoj sklonosti potrošača ka digitalnim alatima. Takve tehnike najčešće su povezane sa razmenom kriptovaluta i e-trgovinom, što pokazuje novi izveštaj kompanije Visa o prevarama u platnom ekosistemu. 

Jedna od glavnih bezbednosnih pretnji koja je potrošače dovela do gubitaka koji se meri stotinama miliona dolara je metoda enumeracije. Ovom tehnikom, napadači analiziraju uobičajene metode plaćanja i uz upotrebu veštačke inteligencije vrše zloupotrebu online transakcija. Očekivanja su da će enumeracija u budućnosti biti jedna od glavnih sigurnosnih pretnji širom sveta. 

Prema podacima iz izveštaja, jasno je da interesovanje potrošača za novčanike digitalnih valuta izaziva veliku pažnju sajber kriminalaca. Kako se više kupaca uključuje u trgovinu ovim putem, pokušaji krađe digitalne imovine biće učestaliji, te se kompanijama koje izdaju digitalne novčanike, kao i pojedincima koji trguju ovim valutama, preporučuje oprez. 

Ipak, sajber kriminalci i dalje pribegavaju tradicionalnim veb skiming tehnikama, te sva preduzeća koja poseduju online prodavnicu treba da budu na oprezu. Koristeći ovu vrstu napada, napadači mogu da prikupe podatke o kreditnim karticama korisnika, tako što se registruju na Google Analytics i unesu kod za praćenje naloga u izvorni kod veb-sajtova. 

Zaštita od ovog pokušaja zloupotreba posebno je važna u okolnostima pandemije, kada brojne firme tek razvijaju internet prisustvo i pokušavaju da svojim kupcima omoguće nabavku iz sigurnosti doma. Unapređenom tehnologijom kompanija Visa, kojoj je sigurnost jedan od prioriteta, preduzima proaktivne korake kako bi obezbedila transakcije. Svetski lider u digitalnim plaćanjima nedavno je predstavio unapređeni program za povećanje bezbednosti online plaćanja, 3-D Secure. Reč je o tehnologiji koja pruža dodatni nivo zaštite zahvaljujući procesu verifikacije identiteta kupca. 

Iako se tokom pandemije povećao obim beskartičnih plaćanja, krađa podataka potrošača prilikom plaćanja na POS terminalima i dalje je meta napadača, posebno ukoliko nedostaje primena EMV tehnologije. Iz tog razloga, usvajanje sigurnih rešenja koja sprečavaju zloupotrebe na mestu prodaje predstavlja prioritet za preduzeća svih veličina. 

Predviđanja su da će se pomenute tehnike zloupotreba dodatno razvijati u 2021. godini,  budući da se sajber napadači prilagođavaju promenljivom okruženju i pronalaze nove tehnike prevara. Iz tog razloga, kompanija Visa nastaviće da ulaže napore potrebne za borbu sa pretnjama u platnom ekosistemu. Sa druge strane, za preduzeća je važno da budu na oprezu i ulažu u tehnologije koje omogućavaju sigurnost digitalnih transakcija. Inovacijom prodajnih kanala, male i srednje firme mogu pomoći u sprečavanju, otkrivanju i iskorenjivanju sajber pretnji.

Teme