Osiguranje

„Dunav“ osigurao jedan od najvećih zasada ŠLJIVE na 18 hektara u Srbiji

Svako ko ozbiljno razmišlja da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, bez obzira na to da li se radi o stočarstvu, voćarstvu, povrtarstvu ili ratarstvu, treba da očekuje da će biti izložen brojnim rizicima, ocena je svih učesnika radionice, koja je u organizaciji Kompanije „Dunav“ i Agropresa održana u Šumadijskom okrugu, u okolini Aranđelovca.

„Dunav osiguranje“ u tom regionu beleži povećano interesovanja poljoprivrednih proizvođača za osiguranje, rekao je Aleksandar Puljić, direktor Glavne filijale „Dunava“ u Kragujevcu.

„Glavna filijala ‘Dunav osiguranja’ u Kragujevcu, koja pokriva Šumadijski region, beleži i rast visine premije. Sa 24,5 miliona dinara, koliko smo ostvarili u 2019. godini, beleži se rast premije osiguranja, tako da je u 2020. godini ona dostigla 38 miliona dinara. Značajan je i podatak da je 2019. osiguranicima isplaćeno štete u vrednosti od 28 miliona dinara, a prošle godine gotovo 40 miliona dinara„. Takva postignuća, pojašnjava Puljić, ostvarena su zahvaljujući stalnoj komunikaciji s poljoprivrednim proizvođačima, ovakvim radionicama koje se održavaju već gotovo deset godina s Agropresom, kao i uz značajnu podršku Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te lokalnih samouprava. Rizici u poljoprivredi su sve raznorodniji, naglasio je Puljić, i, kako kaže, ostvaruju se sve češće. To su grad, prolećni mraz i druge nepogode, kao posledica sve izraženijih klimatskih promena. On je naglasio da podizanju svesti osiguranika o značaju zaštite poljoprivredne proizvodnje u velikoj meri doprinose subvencije premije koje daje nadležno ministarstvo i koje na ovom području iznose 70 odsto, dok svoj doprinos ovim merama daju i lokalne samouprave.

Domaćine ovog kraja obišao je i pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević koji je tom prilikom istakao:

„U poslednjih četiri do pet godina sve su veća izdvajanja za osiguranje u poljoprivredi. Samo u protekloj godini Ministarstvo poljoprivrede je subvencionisalo osiguranje sa 1,25 milijardi dinara. Takođe, već dve godine imamo izdvojeno pet regiona gde je povrat odnosno subvencija premije osiguranja 70 odsto, upravo u regionima gde su vremenske nepogode izuzetno česte. Ono što može da se primeti iz godine u godinu jeste činjenica da beležimo tendenciju rasta ove mere, to jest broja osiguranika. U Aranđelovcu imamo dosta voćara i u sektoru ratarstva ovo je veoma važna mera jer se tu proizvodnja može obezbediti od vremenskih nepogoda jedino osiguranjem. Zbog malog broja osiguranih površina, mi ulažemo znatna sredstva ne samo u subvencije već i u edukacije kroz razne radionice kao što je ova“, rekao je Bogićević i izrazio uverenje da će stopa osiguranja iz godine u godinu biti sve veća. 

Ne moram da brinem potpisao sam polisu u ‘Dunav osiguranju’

Tomislav Toma Marković ima 18 hektara šljive u Gornjoj Trešnjevici, i to je jedan od najvećih zasada u Srbiji. Srpsko plavo blago Toma i njegovi potomci, kao što su to činili i njihovi preci, proizvode već decenijama. Ove godine Toma očekuje rod od preko 250 vagona za unapred poznate kupce. 

„Srećan sam i zadovoljan jer od ponoći ja ne moram da razmišljam o tome šta će biti sa mojim šljivama. Potpisao sam polisu u ‘Dunav osiguranju’ u vrednosti od 700.000 dinara i ona počinje da važi od ponoći“, rekao je ugledni domaćin i proizvođač Toma Marković, koji je dodao da je šljiva donela veliki rod i da se, ako ne bude nekih velikih problema s vremenom, očekuje odličan prinos. Rekao je i da je u toku sadnja još dva hektara šljiva, te da naredne godine planiraju da zasade još pet novih hektara. 

Sortiment zasada porodice Marković čine čačanska rana, felicija, stelej, čačanska rodna, čačanska najbolja i čačanska lepotica, kao i stara sorta ranka. Ovu porodicu čine 16 članova. Toma, naime, ima šestoro dece i desetoro unučadi. Svi oni zajedno rade u zasadima. Njihov prvi zasad imao je 1.500 sadnica, dok danas zasadi imaju po 3.000 i više sadnica. U toku je podizanje novog zasada površine skoro četiri hektara, tako da će Markovići naredne godine šljivu imati na više od 25 ha. Pored voćarstva, bave se i stočarstvom: u štalama imaju desetak krava i 40 ovaca koje se napasaju na brdima gde su zasađene šljive, sve dok ne dođe vreme berbe. 

Od početka proizvodnje do danas odlična saradnja

„‘Fortuna marketi’ su lider u trgovini na teritoriji Aranđelovca, i mi smo shvatili potrebu da uđemo u agrarnu proizvodnju, najpre jabuke, koja je dobro prodavan artikal kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Investicija u zasad počela je 2016. godine na površini od trideset hektara. Zasadi su savremeno opremljeni sistemima za navodnjavanje i protivgradnom zaštitom. Prošle godine smo ubrali 1.200 tona jabuke“, rekao je Dragan Jovanović, vlasnik „Fortune“, i dodao: „Mi smo u proizvodnju uložili maksimum i primenjujemo najsavremenije mere, ali i pored toga na vremenske prilike i neprilike ne možemo da utičemo. Zbog toga smo zaključili polisu osiguranja sa Kompanijom ‘Dunav osiguranje’, sa kojom imamo odličnu saradnju od početka proizvodnje do danas. Sve ove godine oni su naš partner u poslu, o svemu su nas obaveštavali, konsultovali smo se s njima. Do sada nismo imali štetu, ali nikad se ne zna…“

Jovanović je tom prilikom rekao da je značajna i uloga države, koja odobrava subvencije za osiguranje, te da su do sada redovno ostvarivali povraćaj novca od države, koji sada iznosi 70 odsto. 

„Mi kao izvozna firma osiguranjem svoje imovine pokazujemo i odgovornost prema našim partnerima u inostranstvu. Modernizovali smo proizvodnju, imamo deset zaposlenih u ‘Fortuna agraru’ i saradnju sa stručnim konsultantima“, kaže Jovanović. 

U okviru zasada nalazi se meteorološka stanica zahvaljujući čijim podacima tri inženjera poljoprivrede reaguju pravovremeno i samo kada treba zaštititi plantaže pod jabukama. Na ovim imanjima primenjuje se i digitalna platforma za sezonske radnike, što veoma pomaže da se brzo i odgovorno radi. 

„Fortuna“ važi za ozbiljnog poslodavca, tako da radnici rado žele da dođu i rade na ovim imanjima, jer je Dragan Jovanović Gane čovek koji se odgovorno i domaćinski odnosi prema njima. Kada je u pitanju sortiment, proizvodi se zlatni delišes, i to u vidu dva klona – B i rajnders, zatim crveni delišes, gala, fudži i ajdared. Pored domaćeg tržišta jabuke, „Fortuna“ izvozi u Rusku Federaciju i na Bliski istok. Inače, marketi „Fortuna“ imaju preko 450 zaposlenih u šest objekata, a u okviru ove firme posluje i nekoliko restorana, kafića i igraonica.

Teme