Info

DANI DIGITALNE KNJIGE od 14. do 23. maja Konkurs o digitalnom pisanju, nagrada objavljivanje knjige

Nakon velikog uspeha prvog digitalnog “sajma knjiga” na Balkanu prošle jeseni, čije onlajn “prostorije” je posetilo blizu 50 hiljada ljubitelja knjige, Telenor i Bookmate ovog proleća organizuju Dane digitalne knjige 2.0 koji će trajati od 14. do 23. maja. Svakodnevno će se, na posebno kreiranoj stranici na Telenorovom sajtu, objavljivati ekskluzivni sadržaji iz oblasti književnosti i izdavaštva, gde će ljubitelji pisane reči imati priliku da pogledaju više od 30 intervjua sa piscima, prevodiocima, urednicima i drugim imenima iz sveta regionalnog izdavaštva, posebno nastalih za ovu priliku, kao što su Dejan Stojiljković, Keri Čin i Vesna Dedić, između ostalih. 

Novi segment ove manifestacije je i konkurs u kreativnom pisanju Tvoja reč, kojim Bookmate i Telenor žele da motivišu sve one koji još uvek nemaju objavljeno delo. Konkurs počinje u toku manifestacije Dani digitalne knjige 2.0 i traje pet meseci, nakon čega će 20 najboljih biti objavljeno u elektronskom formatu, a pobednika konkursa očekuje i štampanje njegovog prvog autorskog dela.

„Više od 6000 elektronskih i audio knjiga na balkanskim jezicima, koje Bookmate nudi svojim korisnicima, samo su deo onoga što ova onlajn manifestacija predstavlja. Ove godine je fokus ne samo na piscima, već i na celom timu ljudi koji se “iza zavese” brine o tome da knjiga dođe u ruke čitalaca, bilo na ekranu, papiru ili putem slušalica. Srbija, a sada i Crna Gora, konačno imaju pravu digitalnu manifestaciju za ljubitelje pisane reči, a Bookmate i Telenor obećavaju da će ovog proleća biti još bogatija sadržajima”, kaže Marin Milosavljević, Business Development Manager kompanije Bookmate za Balkan.

Od početka epidemije korona virusa, Bookmate, kao bezbedna alternativa odlasku u knjižare i biblioteke, beleži rast od skoro 60 odsto na globalnom nivou i sada broji skoro 14 miliona korisnika u 24 zemlje. U katalogu od skoro dva miliona naslova na 16 jezika, uključujući i srpski, svako će pronaći nešto za sebe. U Srbiji su najpopularniji ljubavni romani, klasici i trileri, a audio-knjige polako postaju i deo svakodnevnice domaćih čitalaca. Najslušanija audio-knjiga je, bez pogovora, Ana Karenjina, koju za domaću publiku čita fantastični Ivan Bosiljčić. 

„Mi smo se prošle godine priključili ovom trendu i našim korisnicima ponudili audio-knjige u okviru Bookmate servisa, što je naišlo na veoma dobar prijem.  Elektronske knjige su se pokazale kao sjajno rešenje, posebno u vremenu korone, kada nam je kretanje ograničeno, ali su i deo naše brige o životnoj sredini, nešto o čemu u Telenoru veoma vodimo računa”, kaže Branka Vranković, Digital Services Consumer Expert. 

Teme