Banke Preduzetništvo

MIKRO, MALA, SREDNJA PREDUZEĆA Dobro je imati ideju za pokretanje biznisa, ali je veoma važno imati plan

Foto: Pixabay.com

Međunarodni dan mikro, malih i srednjih preduzeća obeležen je u nedelju. Iako većina tog dana odmara,  za mnoge preduzetnike to je luksuz. Njihova svakodnevna posvećenost poslu ih čini super herojima. 

Prema istraživanju konsultantske kompanije Mekinzi s kraja prošle godine, u Evropi sektor malih i srednjih  preduzeća (MSP) zapošljava čak dve trećine radne snage1. Očigledno je da je na Starom kontinentu ovaj  sektor jedan od važnih zamajaca privrednog razvoja. Možda nam ovaj podatak trenutno izgleda  nedostižno, ali nije na odmet uzeti u obzir i ove procene, iznete na nedavno održanom MSP Forumu2 – kada bi se broj zaposlenih kod preduzetnika i u MSP sektoru u Srbiji povećao sa oko 2,4 na evropski prosek od četiri zaposlena, otvorilo bi se skoro pola miliona novih radnih mesta. Možda sada postaje  jasnije koliko ovaj sektor može da doprinese ne samo rastu BDP-a, već i blagostanju brojnih pojedinaca.  

Ovi statistički podaci na evropskom nivou ukazuju na to da je razvoj preduzetništva u našoj zemlji možda prečica ka napretku. Šta je to što nas sprečava da pokrenemo svoj biznis?  

Koraci su brojni, ali savladivi 

Koraci od ideje do biznisa se ne razlikuju. Pre nego što se krene sa razradom, treba da razmislimo da li ideja rešava neki problem ili potrebu potencijalnih korisnika ili kupaca. Zatim proverimo da li je zaista tako – organizujemo istraživanje, razgovaramo sa potencijalnim klijentima. Istražimo da li je još neko došao  na sličnu ideju kao mi. Takođe, potrudimo se da što preciznije definišemo ko su sve naši potencijalni  klijenti. 

Kada je o proizvodu ili usluzi reč, uobičajeni redosled podrazumeva pravljenje prototipa, testiranje na  potencijalnim korisnicima i unapređivanje do faze kada su proizvod ili usluga dovoljno dobri. Ovde je  važno imati na umu da oni ne moraju da budu savršeni, jer je vrlo moguće da ćemo tek kroz susret sa  pravim klijentima uvideti neke nedostatke, ali i mogućnosti za razvoj onoga što im nudimo. 

Finansijski aspekt planiranja nije ništa manje važan. Neophodno je da uzmemo u obzir sve fiksne i  varijabilne troškove, napravimo projekciju prihoda i rashoda i pomoću nje planiramo buduće novčane  tokove.  

Jedna od mnogih uspešnih priča klijenata Erste Banke 

Nikada nemojte da ne zanemarujete svoje hobije, jer uvek postoji mogućnost da se oni pretvore u dobar  biznis. O tome svedoči i priča Dalibora Kosanovića, vlasnika firme Prodecor Design iz Zemuna, koja se  bavi proizvodnjom nameštaja. Davne 1998. godine, zajedno sa svojim prijateljem, upravo iz hobija, počeo  je da pravi nameštaj. Ubrzo je shvatio da može da zaradi pristojan novac, ali i da je bolje da radi za sebe,  nego za druge. Nakon dve godine otvara svoju firmu. Vrlo mudro raspoređuje zarađeni novac, ulažući  najveći deo zarade u unapređenje poslovanja. Danas, njegova stolarska radionica 95% proizvedenog  nameštaja izvozi u Hrvatsku, Austriju i Sloveniju. Daliborovu i druge uspešne priče pogledajte na  sledećem linku: Prodecor Design 

Finansijska edukacija 

Bilo da vas samo privlači tema preduzetništva, da planirate da pokrenete sopstveni posao, ili ste već sam  svoj gazda, mnoštvo korisnih informacija i praktičnih saveta iz ove i brojnih drugih finansijskih oblasti  očekuje vas na platformi ErsteZnali.rs. 

Erste Banka već više od dve godine sprovodi besplatan, nekomercijalni program finansijske edukacije  građana ErsteZnali. Program je pokrenut sa ciljem da najšira zajednica, od naših najmlađih sugrađana  do odraslih, bolje razume upravljanje svojim finansijama. Podržavamo i zalažemo se za širenje znanja iz  oblasti finansija od najranijeg uzrasta, jer znamo da to vodi ka dobrim finansijskim odlukama, većoj  održivosti poslovanja i prosperitetu društva u celini.

Teme