Cirkularna ekonomija

L’ORÉAL predstavio PRVU KOZMETIČKU BOČICU od ENZIMSKI RECIKLIRANE PLASTIKE

L’Oréal je najavio da će Biotherm biti njihov prvi brend koji će lansirati proizvod u bočici od plastike koja je u potpunosti reciklirana putem enzimske tehnologije. Revolucionarna tehnologija koju je razvila kompanija Carbios pogodna je za sve vrste PET-a i čini ovu plastiku beskonačno reciklabilnom. Masovna proizvodnja ovog tipa ambalaže počeće 2025. godine.

L’Oreal, vodeća kompanija u industriji lepote i Carbios, pionir u razvoju zelenih biotehnoloških rešenja, su 2017. godine osnovali konzorcijum u cilju razvoja inovativnih rešenja za reciklažu plastike, a dve godine kasnije pridružili su im se i Nestlé Waters, PepsiCo i Suntory Beverage & Food Europe. L’Oréal je investirao u Carbios kroz svoj BOLD venture kapital fond, a kao rezultat ove saradnje razvijen je i patentiran enzimski postupak recikliranja koji omogućava da PET plastika koja bi inače završila kao otpad ili bila spaljena, bude vraćena u sistem recikliranja i da se od nje dobije nova plastika prehrambenog kvaliteta. 

„Sa Carbiosom od 2017. godine radimo na razvoju prve bočice napravljene od PET-a postupkom enzimske reciklaže koji predstavlja alternativu mehaničkom recikliranju“, rekao je Jacques Playe, direktor za ambalažu i razvoj u L’Oréalu. „Danas sa zadovoljstvom možemo da kažemo da je pilot faza uspešno završena i drago nam je što smo u mogućnosti da, sa našim partnerima, kreiramo ambalažu budućnosti. Ova inovacija koja će u potpunosti zaživeti u godinama koje dolaze pokazuje našu posvećenost da na tržište uvedemo ekološki prihvatljiviju ambalažu, što je deo naše inicijative za cirkularnost započete pre više od 15 godina“, izjavio je Playe.

Carbiosov proces enzimske reciklaže sprovodi se velikom brzinom – razgrađuje 97% plastike za samo 16 sati, što je 10.000 puta efikasnije od bilo kog dosadašnjeg pokušaja biološkog recikliranja plastike. Takođe, proces se sprovodi pod blagim uslovima, i mogao bi da smanji karbonski otisak obrade PET otpada uštedom čak 30% emisije CO2 u poređenju sa konvencionalnim termomehaničkim metodama. 

„Biotherm je pionir ekološki odgovorne kozmetike i održiva ambalaža i smanjenje otpada zauzimaju jedno od ključnih mesta u našoj strategiji. Oduševljeni smo što smo prvi beauty brend koji je uspešno proizveo potpuno recikliranu bočicu koristeći plastiku nastalu Carbiosovovom revolucionarnom tehnologijom“, rekao je Giulio Bergamaschi, predsednik Biotherma

Rešavanje globalnog problema plastičnog otpada zahteva transformativno razmišljanje, kreativna partnerstva i inovativne brendove koji se udružuju u potrazi za novim rešenjima. Kroz „L’Oréal za budućnost“ program održivosti do 2030. godine, L’Oréal Grupa pravi dodatne korake ka suštinskoj transformaciji svog poslovanja i postavlja nove ambiciozne ciljeve, posebno u oblasti ambalaže:

  • do 2025. godine, 100% plastične ambalaže moći će ponovo da se puni i koristi, reciklira ili kompostira;
  • do 2030. godine, 100% plastične ambalaže dobijaće se od recikliranih materijala ili iz bio-izvora, a Grupa više neće koristiti devičansku plastiku fosilnog porekla;
  • do 2030. godine, 100% sastojaka koji se koriste u formulama i svi materijali iz bio-izvora biće sledljivi i dolaziće iz održivih izvora.

Teme