Foto: Pixabay.com
Info

ŠANSA Cene na tržištu lekovitog bilja u porastu, tražnja za biljem sve veća naročito kamilice i mente

U Velikoj sali PKS – RPK Niš, održana je druga sednica Sekcije za otkup lekovitog bilja regionalnih privrednih komora Nišavskog, Pirotskog i Topličkog, Zaječarskog i Borskog, kao i Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga.

Sednici su prisustvovali članovi sekcije i privredna društva koja se bave sakupljanjem i preradom lekovitog bilja, a sastanak je vodio predsednik sekcije Igor Nikolić, vlasnik kompanije Jeligor doo iz Svrljiga. U radu sednice učestvovao je i Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS.

Teme koje su na ovom skupu bile istaknute su: aktuelna situacija u otkupu i tržištu lekovitog bilja, problemi koji se javljaju u vezi sa poreklom lekovite biljne sirovine (otkupni blokovi) i pojednostavljenje procedure prilikom dobijanja izvozne dozvole.

Cene na tržištu lekovitog bilja su u porastu, a tražnja za biljem je sve veća.

Problemi…

Problemi u ovoj delatnosti se ogledaju u tome što se na jugu naše zemlje sakupljanjem lekovitog bilja bavi starija populacija, a kada se radi o plantažnoj proizvodnji prisutan je i problem nedostatka radne snage, tj. berača.

Jedan od zaključaka je i taj da je potrebno plantažirati biljne vrste koje imaju široku primenu, kao što su menta i kamilica, a njihova otkupna cena će biti znatno viša sledeće godine.

Prisutan je i problem u dužini trajanja postupka dobijanja dozvole za sakupljanje divlje flore, faune i gljiva u komercijalne svrhe koji bi mogao biti rešen ukoliko se ovaj proces digitalizuje, o čemu se mora razgovarati sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine koje izdaje navedenu dozvolu.

Teme