Energija

Od 1. maja STRUJA SKUPLJA za 8%, a gas za 10%

Foto: EPS

Od 1. maja struja će poskupeti za 8%, a gas za 10%, navedeno je u saopštenju iz Ministarstva rudarstva i energetike. Tako će, na primer prosečan račun za električnu energiju biti uvećan za približno 250 dinara. Kako se dodaje, povećanje cena struje i gasa deo je aktuelnog stendbaj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.


Kako se dalje navodi, Vlada je u cilju pomoći socijalno ugroženim potrošačima iz budžeta izdvojila 4 milijarde dinara.

„Ministarstvo apeluje na lokalne samouprave da svima koji imaju pravo na status energetski ugroženog kupca pomognu da se prijave kako bi ostvarili značajna umanjenja računa, kao i na građane da se odgovorno ponašaju i da štede električnu i toplotnu energiju“, navode iz ministarstva.


U saopštenju se podseća na to da su u periodu oktobar – januar 2022/23. godine građani ostvarili uštedu električne energije od 10%, i dodaje da će država nastaviti da subvencioniše unapređenje energetske efikasnosti širom zemlje, a ubrzo će biti raspisan novi javni poziv.

Ministarstvo je saopštilo i da će cene električne energije i gasa za domaćinstva u Srbiji „ostati i dalje među najnižima u Evropi“, i to „pre svega zbog dotacija države, koja želi da obezbedi nesmetano snabdevanje, uz maksimalno očuvanje životnog standarda građana“.

Teme