Info

Jubilarni međunarodni poljoprivredni sajam od 20. do 26. maja u Novom Sadu – Izlagači iz 25 zemalja

Foto: Danijela Nišavić

Novosadski sajam u godini u kojoj obeležava vek postojanja, od 20. do 26. maja, organizuje i jubilarni 90. međunarodni poljoprivredni sajam.
Zemlja partner Poljoprivrednog sajma je Italija koja je u istoj ulozi bila i 2016. i 2019. godine, dok je Zemlja prijatelj bila 2015. Značajna podrška najvećoj smotri agrara stigla je od sponzora – Globos osiguranja, Banke Poštanska štedionica, Al Dahre, Telekoma Srbije, Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, darodavalaca…


„Pre svega želim da skrenem pažnju na značenje naših odnosa sa Balkanom i sa Srbijom. Nova Vlada Italije se opredelila da ojača odnose u regionu i mi radimo na jačanju ekonomske saradnje. Naše učešće na Sajmu u Novom Sadu kao Zemlje partnera je dodatni korak u istom pravcu. Prisustvo na Sajmu je potvrdila 21 italijanska firma, pokrivaćemo 500 metara kvadratnih, a na samom Svečanom otvaranju učestvovaće i naš ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida. Želim da podvučem tri apsekta našeg odnosa sa Novosadskim sajmom i sa Poljoprivrednim sajmom u Novom Sadu. Prva tačka je da učestvujemo kao sistem: naša vrhunska preduzeća, a uključili smo i naše referentne tačke koje postoje u Srbiji kao što su Banka Intesa i DDOR Novi Sad. Druga tačka je ekonomsko-kulturna organizacija, a na tome se zahvaljujem Italijanskom institutu za kulturu i direktoru Robertu Činkoti. Tokom nedelje Sajma će biti organizovani razni kulturni događaji, a jedan od veoma zanimljivih je koncert Ansambla Tarante. Treći element, koji je važan je ekonomsko-naučna saradnja. Imamo nameru da organizujemo dva seminara“, istakao je ambasador Italije u Srbiji Luka Gori.


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, tradicionalno je pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, najveće izložba tog tipa na Balkanu, od pre nekoliko godina i Izložbe genetskih potencijala. Godinama podržava i Izložbu organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“, i kraft piva. Kao i prethodnih godina, Ministarstvo će aktivnosti predstaviti na štandu u Hali „Master“.

„Posetioci će imati priliku da vide različite vrste rasa konja, goveda, koza, ovaca, kao i neke autohtone vrste i one koje do sada nisu izlagane na ovakvim sajmovima“, rekla je Dušanka Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. – Važno je da napomenemo da će imati priliku i da čuju i više o genetskim potencijalima, ali i o načinima na koji ove rase treba da se gaje. Izložba je prodajnog karaktera, te je to šansa da se i na taj način valorizuje napor stočara. Ovo će biti i dobra prilika da se prezentuju napori Vlade, odnosno Ministarstva poljoprivrede o budućim podsticajnim merama koje će se sprovoditi u cilju unapređenja i očuvanja stočarstva u Srbiji. Za nas je takođe od značaja Izložba na kojoj smo takođe pokrovitelj – Izložba organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla, sa oznakom „Srpski kvalitet“ i zanatskih piva. Vidimo poseban potencijal u razvoju i afirmaciji ove vrste proizvoda ne samo na domaćem već i na internacionalnom tržištu i smatramo da će jedna ovakva izložba biti dobar podsticaj za domaće proizvođače, kao i one koji ovom proizvodnjom tek žele da se bave, dodala je Golubović. Generalni sponzor 90. međunarodnog poljoprivrednog sajma je Globos osiguranje koje će ove godine predstaviti sve usluge obogaćene novinama.


Svi segmenti Poljoprivrednog sajma privlače pažnju. Među najinteresantnijima je izložba poljoprivredne mehanizacije u kojoj učestvuju članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, one koje to nisu, ali i izlagači iz inostranstva. Darodavci u Poklon-igri za posetioce sa kupljenim ulaznicama su ove godine pripremili pet poklona, a ujedno izlažu mehanizaciju, mašine i opremu.

Kompanija MBV ove godine je za Poklon-igru pripremila dva vredna poklona – prskalicu Badilli od 600 litara i sejalicu Ozduman.
„Ono što je bitno za status Međunarodnog poljoprivrednog sajma je prisustvo Srbije i još 25 zemalja – Grčke, Rumunije, Belorusije, Bugarske, Severne Makedonije, Belgije, Turske, Rusije, Italije, Kine, Danske, BiH, Česke, Španije, Mađarske, Nemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Angole, Poljske, Holandije, Crne Gore, Francuske i Indonezije. Internacionalni karakter potvrđuje i 14 najavljenih kolektivnih izložbi iz Italije, Španije, Kine, BiH, Česke, Mađarske, Indonezije, Holandije, Poljske, Crne Gore, Angole, Rumunije, Belorusije i Rusije. Najskuplji traktor na Sajmu će biti traktor Case IH Steiger 500, po ceni od 462.000 EUR+PDV, a biće izložen na štandu Agromarket Machinery. Specijalizovani kombajn Grimme REX 6200 kompanije ITN Group Agroteh, čija je osnovna cena 670.000 EUR+PDV, i najavljena je premijera žitnog kombajna, guseničara Fendt IDEAL 8, koji će biti ujedno i najskuplji žitni kombajn na Sajmu čija je vrednost oko 700.000 EUR+ PDV izlagač je InterAgrar. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ove godine je dodatnim sredstvima pomoglo da održimo Nacionalnu izložbu stoke i Izložbu genetskih potencijala. Pomoć nam je stigla i oko održavanja „Bio bašte“ koja će biti interesantna našim posetiocima. Uspeli smo da obezbedimo adekvatan reprezentativan broj grla, goveda, konja, koza, ovaca i živine, a ove godine nećemo imati svinja, zbog opasnosti od afričke kuge. Imaćemo 21. maja, takmičenje u preponskom jahanju, a kao i prošle godine biće održana Fijakerijada, Dan stočara, Dan voćara, a najavljujem i jednu humanitarnu akciju koja će biti održana u saradnji sa NURDOR-om i Kompanijom Stamevski, a realizovana na Poljoprivrednom sajmu, gde će u akciji „Human i Sladak“ sav prikupljeni novčani iznos ići NURDOR-u za izgradnju šeste roditeljske kuće. Zahvaljujem se i Bordu sponzora koji su ove godine spremili vredne poklone, a to su Agropanonka MTZ Finke, MBV i KITE DOO„, rekao je Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma.

Teme