Info

DELTA HOLDING: Obnovljivim izvorima energije smanjena emisija CO2 za 25 hiljada tona

Instalacijom solarnih elektrana članice Delta Holdinga u 2022. godini proizvele su 470 megavat sati električne energije. Time su doprinele smanjenju emisije ugljen-dioksida za 690 tona, što je ekvivalent sadnji više od 31 hiljade stabala. Zahvaljujući upotrebi biomase, u istom periodu emisija CO2 smanjena je za više od 25 hiljada tona, što je količina koju godišnje apsorbuje 1,2 miliona stabala.

Navedeni podaci deo su godišnjeg izveštaja o održivom poslovanju u 2022. godini, koji je Delta Holding objavio četrnaestu godinu zaredom. Izveštaj je u zgradi Delta House, poslovnom sedištu kompanije, predstavljen medijima, predstavnicima stručne javnosti i partnerima Delta Holdinga. Ceo izveštaj dostupan je na ovoj adresi.

„Poštovanje principa održivosti danas postaje uslov da uspešno razgovarate sa bankama, velikim stranim partnerima, značajnim institucijama. Delta Holding je principe održivosti postavila kao strateški cilj svog poslovanja pre više od 14 godina i ponosni smo što smo pioniri u ovom domenu. Kao pioniri pokrećemo i  novi projekat  za naše zaposlene kroz formiranje AI Champ tima. Ovaj tim imaće zadatak da primenom veštačke inteligencije u različitim sferama biznisa doprinese održivom poslovanju kompanije.“, izjavila je na predstavljanju ESG izveštaja Marija Desivojević Cvetković, viši potpredsednik za strategiju i razvoj Delta Holdinga.

U 2022. godini operater ambalažnog otpada Delta Pak omogućio je recikliranje skoro 4.700 tona papira, čime je sačuvano 80.000 stabala i napravljena ušteda od skoro 20 hiljada megavat sati električne energije i 150 miliona litara vode. U istom periodu, potrošnja vode u Delta Agraru, jednom od najvećih poljoprivrednih sistema u regionu, smanjenja je za petinu.

„Kada je u pitanju „S – social“ tj društveni aspekt održivosti našeg poslovanja istakla bih veliki doprinos zajednici koji dajemo kroz podršku razvoju sela. Kroz jedinstveni projekat Naše selo, u prethodne 4 godine, podržali smo više stotina gazdinstava. Tokom 2022. godine pokrenuli smo i projekat Digitalno selo u okviru kojeg zajedno sa partnerima Institutom BioSens i Mokrin House, poljoprivrednicima podižemo svest o važnosti digitalizacije za održivost poljoprivredne proizvodnje“, rekla je Tijana Koprivica, direktor održivog poslovanja Delta Holdinga.

Izveštaj je izrađen u skladu sa međunarodno priznatom metodologijom Global Reporting Initiative (GRI) i ispunjava sve kriterijume naprednog nivoa izveštaja o napretku Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija. Reviziju izveštaja o održivom poslovanju sprovela je ovlašćena revizorska kuća PwC.

„Deltin izveštaj o održivosti je na tragu trenutnih najboljih praksi ESG izveštavanja u CEE regiji i izuzetna osnova za izveštavanje u skladu sa dolazećom regulativom. Izazov u narednom periodu za sve privredne subjekte biće priprema za nefinansijsko izveštavanje u skladu sa zahtevima nove regulative na način koji omogućava efikasnu verifikaciju istih. Ovogodišnji izveštaj i revizija predstavljaju značajan iskorak u tom pravcu“, izjavio je Nikola Stamenić, PwC.

„Ulaganje u održivo poslovanje nije trošak već investicija koja donosi konkretnu i merljivu dobit“, poručila je, izmedju ostalog, Milica Sredanović iz IFC – Međunarodne finansijske korporacije, ogranka Svetske banke.

Teme