Podsticaji

PASIVAN STATUS OD TRI GODINE za sve koji su LAŽIRALI PRIJAVE ZA SUBVENCIJE poljoprivrednicima po hektaru

Foto: www.pixabay.com

Svi koji su lažirali prijave za subvencije poljoprivrednicima po hektaru biće stavljeni u pasivan status na tri godine i neće moći da se bave poljoprivredom. Nadležni organi će dalje delovati shodno zakonu i zavisno od toga kakav je prekršaj napravljen, izjavila je Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a prenosi Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije.

Kako je ministarka navela, od 101 poljoprivredne parcele koja je proveravana, nepravilnost uočena na njih 99 dodajući da je od tog broja parcela, 81 potpuno nepoljoprivredna, jer se na njima ništa ne gaji. Nepravilnost kod ostalih 18 parcela ogledala u tome da su poljoprivrednici posadili jednu kulturu, a prijavili drugu.

„Oni koji su prijavili jednu proizvodnju, a bave se drugom neće biti kažnjeni, već će samo dobiti opomenu da u registru navedu ono što stvarno gaje. Ali, oni koji su lažirali prijave biće stavljeni u pasivan status na tri godine i u tom periodu neće moći da se bave poljoprivredom a nadležni organi će delovati dalje shodno zakonu i zavisno od toga kakav je prekršaj napravljen. Naša ideja je da odvojimo prave poljoprivrednike od onih koji su uzimali novac na konto poljoprivrede, a zapravo se poljoprivredom ne bave“, navela je Tanasković.

Kako je ministarka najavila, sledeći korak je registar životinja.

„Razlog zašto se subvencije za stočare ne isplaćuju u roku od 15 dana, kako bi inače mogli da isplaćujemo, jeste taj što proveravamo registar životinja, odnosno proveru svakog podnetog zahteva“, istakla je Tanasković

Teme