Info

16. Regionalni sajam privrede Sremskog okruga 28. i 29. septembra u Novoj Pazovi

Stara Pazova je opština u kojoj radno mesto može imati svako ko želi da radi, nezaposlenost je na istorijskom minimumu ispod tri posto, a kompanije koje posluju u okviru četiri industrijske zone, kontinuirano potražuju kvalifikovanu radnu snagu, rečeno je na konferenciji za novinare kojom je najavljen ovogodišnji, 16. Regionalni sajam privrede Sremskog okruga. Sajam koji organizuju Opština Stara Pazova i Regionalna privredna komora Sremskog okruga, biće održan 28. i 29. septembra od 10 do 17 časova u kompleksu sportsko-rekreativnih bazena u Novoj Pazovi.


„Sledeći politiku razvoja koju trasira Vlada Srbije dostigli smo nivo da plate u našoj opštini prevazilaze zvanični republički prosek“, rekao je predsednik opštine Đorđe Radinović.

Prateća manifestacija ovogodišnjeg Regionalnog sajma biće i sajam zapošljavanja, prilika da kompanije ponude dodatna radna mesta i privuku nove kadrove.
Radinović je najavio veoma važan projekat, koji ima za cilj efikasnije zapošljavanje mladih i bolju konkurentnost radnih mesta, što će biti ostvareno kroz izgradnju nove srednje Tehničke škole i otvaranje Regionalnog trening centra sa internatom po principu dualnog obrazovanja. Centar će imati kapacitet za 800 učenika sa područja Srema, ali i cele Srbije. Ovim će se obezbediti i dovoljno adekvatnih stručnih kadrova u skladu sa utvrđenim potrebama lokalne privrede.

Trening centar će biti organizovan na osnovu austrijskih iskustava za 800 polaznika, kao kombinacija trogodišnjeg zanatskog i četvorogodišnjeg obrazovanja profila tehničara, objasnio je direktor Regionalne privredne komore Predrag Mujkić.

On je ukazao da je naša država dostigla nivo da se, usled privrednog razvoja i realnih potreba koje se nameću, sada fokusira i na usklađivanje obrazovnih profila koje nudi školski sistem, ističući i da su se mnogi „navikli na fluktuaciju“ jer ne mogu svi raditi na teritoriji opština i gradova u kojima žive, ali da će se ovim merama doprineti upravo takvoj težnji da stanovništvo ima mogućnost da živi i radi u sredinama odakle potiče.
Prijatelj ovogodišnjeg sajma je domaća kompanija „Transfera“ čiji savremeni logistički centar u pazovačkoj inustrijskoj zoni ima 30.000 kvadrata i 430 zaposlenih, među kojima više od 100 saobraćajnih inženjera.


Кompanija je u 2022. dostigla 100 miliona evra prihoda, a svoje poslovanje proširuje otvaranjem predstavništava u BiH i Кini.
U kompaniji su posebno ponosni na društvenu odgovornost i akcije pomoći deci bez roditelja i roditeljskog staranja, ističući da je to „nekad važnije od svih miliona“.
Da podsetimo, dvodnevni Regionalni sajam se otvara 28. septembra u 11 časova, očekuje se više od 100 izlagača iz zemlje i regiona, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

Teme