Zdravlje

MESEC borbe protiv rata pankreasa Jedan od najtežih za otkrivanje zbog skrivenih simptoma

Kancer pankreasa po smrtnosti je sedmi oblik raka u svetskim okvirima. Jedan je od najtežih za otkrivanje zbog skrivenih simptoma i visokog stepena maligniteta, što dovodi do visoke stope smrtnosti od ovog oboljenja, tačnije petogodišnje preživljavanje je samo oko 10%.

Upravo iz ovih razloga ustanovljen je Svetski dan borbe protiv raka pankreasa (16. novembar),  koji se obeležava tokom celog meseca, kako bi se u najširoj javnosti podigla svest o značaju prepoznavanja simptoma, a u farmaceutskoj industriji još pojačali napori za pronalaženje adekvatne terapije.

Po učestalosti, kancer pankreasa je 12. najčešći malignitet u svetu. Smrtnost se usled ovog maligniteta stalno povećava. Procenjeno je da će broj smrtnih slučajeva u Evropi porasti više od 40% do 2040. godine, uglavnom kod populacije u osmoj i devetoj deceniji života.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut, u 2021. u Srbiji je registrovano 1.566 novoobolelih od kancera pankreasa. Po stopi smrtnosti on je 4. kod oba pola, dok je po učestalosti 7. kod žena i 5. kod muškaraca.

Tačni uzroci pojavljivanja raka pankresa još nisu otkriveni. Poznato je da nekoliko faktora povećava rizik od oboljevanja. Među njima su: pušenje (uključujući i bezdimni duvan), porodična istorija ovog oboljenja, mutacije u određenim genima, višak telesne težine, bolest dijabetes tipa 2.

Suočena sa upozoravajućim podacima, kompanija Servier intenzivno nastavlja da investira u istraživanje novih terapija za onkološke bolesti, među kojima i za kancer pankreasa. Kroz saradnju sa vodećim naučnim institucijama, Servier sa partnerima radi na inovativnim tehnologijama, koje uključuju takozvani razvoj digitalnih blizanaca. Na razvoju novih terapija radi se u okviru kompanije Symphogen u Danskoj, koja predstavlja centar za razvoj monoklonskih tela, odnosno u istraživačkom razvojnom centru u SAD.  Cilj je da se doprinese uspešnosti lečenja, kvalitetu i produženju života obolelih od ove teške bolesti.

O kompaniji

Servier je internacionalna farmaceutska kompanija sa 21.400 zaposlenih širom sveta. Na globalnom nivou radi na inovativnim terapijama u četiri oblasti: onkološke,  kardiometaboličke, imuno-inflamatorne i neurološke bolesti. Čak 20% ukupnog prometa Servier ulaže u istraživanje i razvoj novih lekova, od čega polovinu u onkološke proizvode. Istraživanje i razvoj većinski su usmereni na maligna oboljenja koja se teško leče i za koje još uvek ne postoje odgovarajuće terapijske opcije, kao što su gastrointestinalni karcinomi (karcinom debelog creva, karcinom želuca, karcinom pankreasa, karcinom žučnih puteva) i hematološki maligniteti kod dece i odraslih. Kompanija je uspostavila partnerstvo i saradnju sa više od 70 naučnih institucija i 29 međunarodnih udruženja pacijenata na globalnom nivou.

Reference:

1. All taking action to support the fight against gastric & pancreatic cancers (servier.com) Accessed on November 19, 2023

2. American Cancer Society- Cancer Facts & Figures 2023

3. International Agency for Research on Cancer, Globocan 2020

4. Institute of Public Health of Serbia “Dr Milan Jovanović Batut” Malignant tumors 2021.

Teme