Energija

LookUp 2 konferencija MOL SERBIA I MOL GRUPA zajedno DO NOVE DUAL FUEL TEHNOLOGIJE

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija.

Generalni direktor kompanije MOL Serbia, Milenko Janković u okviru panela „Kritični materijali, odgovorna i održiva ekonomija“ premijerno najavio novi projekat koji su zajedno pokrenuli stručnjaci iz MOL Serbia i MOL Grupe – dual fuel tehnologiju: dizel + TNG i predstavio niz strateški definisanih projekata koji imaju za cilj da transformišu tradicionalne operacije zasnovane na fosilnim gorivima.

Kombinacijom Dizel goriva i tečnog naftnog gasa ostvaruje se više prednosti: značajno smanjenje emisije štetnih gasova (20% – 50%), povećanje snage motora, ali se ostvaruje i značajna finansijska ušteda – kod transportera čak i do 10€ na 100km. Važno je istaći da za ovu tehnologiju sva neophodna infrastruktura već postoji i u Srbiji i u ostalim zemljama, te stoga predstavlja jedno od prelaznih rešenja za smanjenje emisije CO2 koje je gotovo odmah primenjivo. Upotrebom ove tehnologije motori starije generacije tipa Euro 3 i Euro 4 sada zadovoljavaju standarde Euro 6, jer dodavanje TNG omogućava bolje sagorevanje dizela koje ide i do 95%, što direktno utiče na smanjenje emisije štetnih gasova.“ rekao je Milenko Janković, generalni direktor kompanije MOL Serbia.

Tokom svog izlaganja gospodin Janković se dotako i strategije i rekao da je MOL Grupa još pre par godina predstavila ažuriranu SHAPE TOMORROW 2030+ strategiju u kojoj kompanija definiše cilj da bude jedan od pokretača procesa energetske transformacije u regionu CIE. Jedan od ključnih elemenata ove strategije je da će MOL kao grupa potrošiti svaki drugi dolar na održive projekte do 2030. Takođe, uložiće i milijardu dolara u projekte koji podržavaju cirkularnu ekonomiju. Cilj MOL Grupe, a i svih članica u zavisnosti od zakonodavnog okvira svake zemlje, je da se ubrza transformacija koja je već započela 2016. kako bi do 2050. postala neutralna kada je ugljenik u pitanju u smislu apsorpcije i emisije ugljenika.

Kada se govori o tržištu Srbije, Milenko Janković je najavio da „Kompanija MOL Serbia ima spreman projekat za implementaciju ultra brzih punjača na svim autoputskim pravcima u zemlji na kojima imamo stanice. Naš plan u Srbiji je da se do kraja 2024. ovaj projekat implementira na našim stanicama blizu graničnih prelaza ka susednim zemljama, a do sredine 2025. i na svim ostalim targetiranim lokacijama u okviru MOL mreže. MOL Serbia je ovom projektu pristupio po ugledu na evropske zemlje sa razvijenom mrežom elektro punjača. Naš cilj je da se korisnicima pružiti najkomfornije iskustvo i u pogledu trajanja samog punjenja i fleksibilnosti koju želimo da omogućimo, te smo u pripremi ovog projekta uvažili poslednja znanja iz Evrope i najsavremeniju opremu dostupnu na svetskom tržištu.“

Na panelu „Kritični materijali, odgovorna i održiva ekonomija“ koji je moderirala Ivana Čkonjević, novinarka RTS, pored generalnog direktora MOL Serbia, Milenka Jankovića, učestvovali su i Predrag Mijatović, zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije; Simon Franko, generalni direktor, BASF Adriatic; Prof. dr Čedomir Beljić, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

O MOL Serbia – MOL je na srpsko tržište ušao 2003. godine, a prva servisna stanica otvorena je u decembru 2005. Trenutno MOL Serbia ima 72 servisne stanice u svim većim gradovima u Srbiji i duž glavnih puteva, gde su naši kupci u mogućnosti da kupe EVO i EVO Plus gorivo, kao i TNG. Kompanija MOL Serbia je 2015. predstavila koncept Fresh Corner, koji je sada prisutan na 45 servisnoj stanici u Srbiji. U 2019. godini, otvoren je Depo za gorivo u Sremskim Karlovcima, kao efikasan i lokalno prilagođen mehanizam za obezbeđivanje stabilne isporuke euro premium BMB i euro dizel goriva, kao i za efikasan pretovar. Portfolio proizvoda MOL Serbia uključuje TNG, polimere, bitumen i maziva. MOL Serbia raste snažno i posvećena je ekonomskom i energetskom napretku srpskog tržišta nastojeći da postane prvi izbor kupaca i jedan od lidera na tržištu

Teme